Τζαστίν Σίγκεμουντ: Ποια ήταν η μαία που τιμά η Google στο σημερινό της Doodle

Ήταν η πρώτη γυναίκα στη Γερμανία που έγραψε βιβλίο για τη μαιευτική

Το σημερινό Doodle της Google τιμά τη Γερμανίδα μαία Τζαστίν (Γιουστίνε) Σίγκεμουντ, που εξέδωσε ένα πρωτοποριακό εγχειρίδιο μαιευτικής τον 17ο αιώνα.

Έγινε η πρώτη γυναίκα στη Γερμανία που έγραψε βιβλίο για τη μαιευτική, και η πρώτη γυναίκα που δημοσίευσε γενικότερα ένα σημαντικό ιατρικό κείμενο στα γερμανικά.

Στις 28 Μαρτίου 1690, το Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης του Όντερ πιστοποίησε το βιβλίο της «Η Μαία της Αυλής»(«Die Chur-Brandenburgische Hoff-Wehe-Mutter»), ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο σε μια εποχή που λίγες γυναίκες είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Η Γιουστίνε Ζίγκεμουντ, κόρη του Λουθηρανού ιερέα Ελίας Ντίτριχ, γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1636 στο Ρόνστοκ της Κάτω Σιλεσίας, περιοχή που ανήκει σήμερα στην Πολωνία. Ως νεαρή γυναίκα, είχε μια πρόπτωση μήτρας που οι ανενημέρωτες μαίες της εποχής της διέγνωσαν εσφαλμένα ως εγκυμοσύνη. Αυτή η απογοητευτική εμπειρία στάθηκε η αιτία να γίνει μαία με σκοπό να βελτιώσει τη μαιευτική εκπαίδευση.

Μετά την μαθητεία της, ξεκίνησε να εργάζεται ως μαία προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε μη προνομιούχες γυναίκες. Σύντομα έγινε γνωστή για την ικανότητά της να φροντίζει με ασφάλεια τις γυναίκες σε δύσκολες γέννες, με αποτέλεσμα η φήμη της να εξαπλωθεί σε όλο τον γερμανικό κόσμο.

Το 1683 αποδέχτηκε την επίσημη θέση της Μαίας της Πόλης του Λίγκνιτς και αργότερα έγινε η Μαία της Αυλής στο Βερολίνο, όπου ξεγέννησε παιδιά της βασιλικής οικογένειας. Τότε ήταν που έγραψε και δημοσίευσε το βιβλίο «Η Μαία της Αυλής» με το οποίο όχι μόνο άφησε το αποτύπωμά της στην ιστορία της ιατρικής, αλλά και βελτίωσε σημαντικά την υγεία της μητέρας - βρέφους στη Γερμανία.

Το βιβλίο της ήταν το πρώτο που πρόσφερε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τον τοκετό στη Γερμανία. Έως τότε, οι Γερμανίδες μαίες μετέδιδαν σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις τους μέσω της προφορικής παράδοσης. Δεν υπήρχε τυποποιημένος τρόπος τεκμηρίωσης των ασφαλών πρακτικών του τοκετού. 

Η Γιουστίνε Ζίγκεμουντ πέθανε στο Βερολίνο στις 10 Νοεμβρίου 1705, σε ηλικία 68 ετών.

Πηγή: skai.gr