Κλείσιμο

«Juneteeth»: Η Google τιμά την Ημέρα Ελευθερίας

Σαν σήμερα το 1865, πάνω από 250.000 σκλάβοι στο Γκάλβεστον του Τέξας απελευθερώθηκαν

Το «Juneteenth», μια ετήσια ομοσπονδιακή εορτή που γιορτάζει την απελευθέρωση των μαύρων σκλάβων στις Ηνωμένες Πολιτείες τιμά σήμερα η Google.

Σαν σήμερα το 1865, πάνω από 250.000 σκλάβοι στο Γκάλβεστον του Τέξας έλαβαν την ελευθερία τους, σηματοδοτώντας το επίσημο τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.

Αν και η Διακήρυξη της Χειραφέτησης υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν στις αρχές του 1863, πολλοί Αφρομερικανοί κρατήθηκαν σκλάβοι στις δυτικότερες συνομοσπονδιακές πολιτείες όπως το Τέξας.

Ο Στρατηγός Γκρέιντζερ και τα στρατεύματά του της Ένωσης, πήγαν στο Τέξας και εξέδωσαν το Γενικό Διάταγμα Νο. 3, το οποίο ανήγγειλε τα νέα της Διακήρυξης.

Όταν άκουσαν τα νέα, πρώην σκλάβοι έγιναν ελεύθεροι Αμερικανοί με εκτελεστικό διάταγμα και πολλοί μετανάστευσαν βόρεια αναζητώντας νέες ζωές και με την ελπίδα να επανενώσουν τις οικογένειές τους που διαλύθηκαν από τη σκλαβιά.

Το Juneteenth έγινε επίσημη κρατική αργία στο Τέξας το 1980. Όταν το Juneteenth ονομάστηκε επίσημα εθνική ομοσπονδιακή αργία τον Ιούνιο του 2021, η πόλη του Galveston αφιέρωσε μια τοιχογραφία 5.000 τετραγωνικών ποδιών με τίτλο "Absolute Equality" κοντά στην τοποθεσία όπου ο στρατηγός Granger ανακοίνωσε τα νέα του ελευθερία.

Σε όλη τη χώρα, οι Αφρομερικανοί γιορτάζουν τον με παρελάσεις, συγκεντρώσεις και πορείες που τιμούν τους αγώνες εκείνων που προηγήθηκαν και το μέλλον εκείνων που συνεχίζουν να κάνουν βήματα προς τα εμπρός.

Το Doodle, είναι εικονογραφημένο από το δίδυμο καλλιτεχνών πατέρα-γιου, Jerome και Jeromyah Jones.

Πηγή: skai.gr