«Ήταν σαν το τέλος του κόσμου»-Τρομακτικές μαρτυρίες από την έκρηξη στην Καμπούλ

Aυτόπτες μάρτυρες μίλησαν στο BBC για τις δραματικές στιγμές που έζησαν μετά τις δύο εκρήξεις που έσπειραν το θάνατο ανάμεσα στα πλήθη που περίμεναν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Νόμιζα ότι ήρθε το τέλος του κόσμου»

Ένας Αφγανός που έχει συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και διατηρεί την ανωνυμία του , ήταν μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που περίμεναν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ , όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

«Ήταν σαν κάποιος να τράβηξε την γη κάτω από τα πόδια μου. Για μια στιγμή νόμιζα ότι τα τυμπανά μου είχαν σκάσει και έχασα την ακοή μου», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Είδα σώματα και ανθρώπινα μέλη να  πετούν στον αέρα σαν ανεμοστρόβιλος που παίρνει πλαστικές σακούλες ...είδα  τραυματίες ηλικιωμένους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά διάσπαρτα στο σημείο της έκρηξης.

«Νόμιζα ότι δεν δυνατόν να ζήσουμε το τέλος του κόσμου , αλλά σήμερα το είδα, το είδα με τα μάτια μου».

Προηγουμένως, είπε ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας θα αναλάμβαναν να καθαρίσουν το τοπίο του δράματος,ωστό «δεν υπήρχε κανείς να χειριστεί το ζήτημα και να μεταφέρει τα πτώματα και τους τραυματίες στο νοσοκομείο ».

«Σώματα και τραυματίες ήταν ξαπλωμένοι στο δρόμο. Είχε σχηματιστεί ένα ρυάκι αιματός», αναφέρει.

«Σωματικά, είμαι καλά ... αλλά δεν νομίζω ότι το ψυχικό τραύμα και το σοκ που μου προκάλεσε η έκρηξη θα με αφήσουν ποτέ να ζήσω μια φυσιολογική ζωή».

«Ο απόλυτος πανικός»

Άλλοι μάρτυρες μίλησαν για το χάος στο σημείο μετά την αρχική έκρηξη.

«Όταν οι άνθρωποι άκουσαν την έκρηξη, επικράτησε πανικός», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ένας άντρας με το όνομα Μιλάτ, ο οποίος περίμενε έξω από το αεροδρόμιο με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του.

«Οι Ταλιμπάν στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος. Είδα έναν άνδρα να τρέχει πανικόβλητος με ένα τραυματισμένο μωρό στα χέρια του».

«Ποτέ, ποτέ δεν θέλω να πάω ξανά εκεί (στο αεροδρόμιο)», είπε.

«Έκανα ό, τι μπορούσα για να τη βοηθήσω»

Ένας άλλος άνδρας, πρώην διερμηνέας των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είπε στο CBS News πώς προσπάθησε να σώσει ένα τραυματισμένο παιδί, το οποίο ήταν περίπου πέντε ετών.

«Έβλεπα πολλού ανθρώπους που ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος. Είδα ένα μικρό κορίτσι , την πήρα από το έδαφοας και  ξεκίνησα να την πάω στο νοσοκομείο.»

«Την πήγα στο νοσοκομείο, αλλά πέθανε στα χέρια μου», είπε. «Είναι σπαρακτικό. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι σπαρακτικό, όλη αυτή η χώρα έχει διαλυθεί».

«Προσπάθησα», συνέχισε ο διερμηνέας. «Έκανα ό, τι μπορούσα για να τη βοηθήσω».

Πηγή: BBC