Ιταλία: Σάλος από μπρούτζινο άγαλμα «ελαφρά ενδεδυμένης» γυναίκας – «Άγαλμα» ο Τζουζέπε Κόντε (pics)

Ένα μπρούτζινο άγαλμα που απεικονίζει μια «ελαφρώς ενδεδυμένη» γυναίκα με τους γλουτούς της να «αναδεικνύονται» ιδιαίτερα, έχει προκαλέσει σάλο και διαμάχη για τον σεξισμό στην Ιταλία. 

Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος βρέθηκε ο τέως Ιταλός πρωθυπουργός και νυν ηγέτης των «Πεντάστερων» Τζουζέπε Κόντε που έμεινε «άγαλμα» όταν είδε το άγαλμα… 

Το άγαλμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής (για τους λάθος λόγους) είναι εμπνευσμένο ένα ποίημα του 19ου αιώνα. Το άγαλμα που απεικονίζει μια γυναίκα με εξαιρετικά «αραχνοΰφαντο» φόρεμα, καταγράφοντας με λεπτομέρεια το κορμί της  παρουσιάστηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην οποία παραβρέθηκε ο Τζουζέπε Κόντε στο Σάπρι, στη νότια περιοχή της Καμπανίας. Το έργο του γλύπτη Εμανουέλε Στιφάνο είναι εμπνευσμένο από το ποίημα La Spigolatrice di Sapri (Η καθαρίστρια του Σάπρι), γραμμένο από τον ποιητή Λουίτζι Μερκαντίνι το 1857. 

Η Λόρα Μπολντρίνι, βουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, είπε ότι το άγαλμα μια επαναστάτριας αποτελεί «προσβολή για τις γυναίκες και την ιστορία που πρέπει να γιορτάζει» κάνοντας λόγο για «σεξουαλικοποιημένο σώμα».
 


Ομάδα γυναικών πολιτικών από το παράρτημα του Δημοκρατικού Κόμματος στο Παλέρμο ζήτησαν το άγαλμα να γκρεμιστεί. «Για άλλη μια φορά, πρέπει να υποστούμε τον εξευτελισμό να βλέπουμε τον εαυτό μας να εκπροσωπείται με τη μορφή ενός ‘σεξουαλικοποιημένου σώματος’, χωρίς ψυχή και χωρίς καμία σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ιστορίας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της. 

Ο γλύπτης υπερασπίστηκε το έργο του, γράφοντας στο Facebook ότι αν ήταν στο χέρι του θα ήταν «εντελώς γυμνό... απλά επειδή είμαι λάτρης του ανθρώπινου σώματος». Είπε ότι ήταν «μάταιο» να προσπαθείς να εξηγήσεις το έργο τέχνης σε εκείνους που «θέλουν απολύτως μόνο να βλέπουν την ανηθικότητα». 

Ο Αντόνιο Τζεντίλε, δήμαρχος του Σαπρί, είπε ότι μέχρι να ξεσπάσει η διαμάχη «κανείς δεν είχε επικρίνει ή παραμορφώσει (το νόημα) του έργου τέχνης». 

Στις φωτογραφίες της τελετής, ο Κόντε, τώρα ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, εμφανίζεται σαστισμένος καθώς κοιτά το άγαλμα με την ως επί το πλείστον ανδρική συνοδεία του. 

Πάντως, δεν είναι λίγοι Ιταλοι που κάνουν λόγο για πουριτανισμό, αντιπαραβάλλοντας το άγαλμα με τα αρχαιοελληνικά γυμνά αγάλματα. 
 

 

Πηγή: guardian.com