Ιταλία: Τρεις νεκροί και έξι αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας

Δυο γυναίκες και ένας άνδρας έχασαν την ζωή τους από την κατάρρευση τεσσάρων πολυκατοικιών στην περιοχή Ραβανούσα της Σικελίας. Ο απολογισμός όμως είναι ακόμη προσωρινός. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας είχε αρχικά κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς, ωστόσο πριν από λίγο ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής τρεις. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, η κατάρρευση προκλήθηκε αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ, από διαρροή φυσικού αερίου.

Κατά την διάρκεια όλης της νύχτας, άνδρες και γυναίκες της πυροσβεστικής έσκαψαν με γυμνά χέρια στα συντρίμμια για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ζωή όσων μπορεί να έχουν καταπλακωθεί. Αγνοούνται ακόμη έξι άνθρωποι (ανάμεσά τους και μια γυναίκα που κυοφορεί) ενώ οι διασωθέντες, μέχρι αυτή την στιγμή, είναι δύο. Οι διασώστες, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, εντόπισαν στα ερείπια ζωντανές δύο γυναίκες. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, έγραψε στο Twitter η Πολιτική Προστασία.

Στην περιοχή του τραγικού συμβάντος έσπευσαν πυροσβέστες από την Κατάνη, το Παλέρμο, και όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Σικελίας. Ο δρόμος στον οποίο σημειώθηκε η διαρροή αερίου, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Παράλληλα, την αρωγή τους προσφέρουν ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός και η Πολιτική Προστασία της χώρας.

«Είναι μια πρωτοφανής τραγωδία, το μόνο που ελπίζουμε τώρα είναι να βρεθούν κι άλλοι επιζώντες», τόνισε ο δήμαρχος της Ραβανούσα. Οι διασωθέντες δήλωσαν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι «άκουσαν μια τρομερή βοή, και αμέσως μετά γκρεμίστηκε το πάτωμα και τους καταπλάκωσε το ταβάνι του σπιτιού τους».

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειξαν ένα βουνό από συντρίμμια και δοκάρια στο έδαφος. Γειτονικά κτίρια έχουν επίσης υποστεί ζημιές από την έκρηξη.

«Πιθανόν αέριο συσσωρεύθηκε σε μια κοιλότητα. Ένας τυχαίος καταλύτης --ένα αυτοκίνητο, μια ηλεκτρική συσκευή, ένας ανελκυστήρας-- ενδέχεται στη συνέχεια να προκάλεσε την έκρηξη αυτού του θύλακα αερίου», σχολίασε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Rainews 2 ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Αγκριτζέντο Τζουζέπε Μερεντίνο.

Μετά την έκρηξη ο δήμαρχος της Ραβαούσα, ο Καρμέλο ντ’ Άντζελο, απηύθυνε έκκληση μέσω Facebook «προς όσους διαθέτουν φτυάρια και μπουλντόζες». «Πρόκειται για μια καταστροφή», σχολίασε.

Περίπου 50 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πρόσθεσε μιλώντας στο Rainews24.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ