ΚΑΙΡΟΣ

Ιταλία: Αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων αυτοπροτάθηκε ο συγγραφέας Σαβιάνο

Για υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος Πέντε Αστέρων, αυτοπροτάθηκε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Τα μέλη των Πέντε Αστέρων, σε λίγες ημέρες θα επιλέξουν, μέσω Ίντερνετ, τον υποψήφιο πρωθυπουργό τους και νέο αρχηγό του Κινήματος. Μέχρι αυτή την στιγμή, ο μόνος γνωστός και ισχυρός υποψήφιος (ο οποίος χαίρει και της στήριξης του ιδρυτή του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο), είναι ο νυν αντιπρόεδρος της βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο Σαβιάνο, μέσω Facebook, τόνισε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή για να βοηθήσει το Κίνημα να βγει από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με μια ομοφωνία η οποία θυμίζει πρώην ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι «δεν είναι εγγεγραμμένος στα Πέντε Αστέρια αλλά, όπως και ο Ντι Μάιο, έχει κατηγορηθεί για δυσφήμιση».

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πολύ απίθανο να μπορέσει να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα του Σαβιάνο, από τη μία διότι, όντως, δεν είναι μέλος των Πέντε Αστέρων (κάτι που θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση) και από την άλλη λόγω του ότι, επισήμως, η διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων έληξε σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι, ώρα Ιταλίας.

Η κίνηση αυτή, όμως, είναι όμως, πολύ πιθανό να προκαλέσει σειρά συζητήσεων και προβληματισμών, τόσο στα μέλη των Πέντε Αστέρων, όσο και στο σύνολο της ιταλικής πολιτικής σκηνής. 

Πηγή: skai.gr