Ιστορική πρωτιά για το Σιν Φέιν στις εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Το Σιν Φέιν γίνεται το πρώτο εθνικιστικό κόμμα στη Βόρεια Ιρλανδία που κερδίζει σε εθνικές εκλογές στα 101 χρόνια ιστορίας της χώρας, επικρατώντας του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) στις βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν την Πέμπτη.

Με μόνο δύο από τις 90 έδρες της τοπικής εθνοσυνέλευσης Στόρμοντ να απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, το κόμμα που ήταν κάποτε η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού είχε εξασφαλίσει τη νύχτα του Σαββάτου 27 έδρες έναντι 24 του DUP.

Η νίκη του Σιν Φέιν θα μπορούσε να προκαλέσει συνταγματικό σεισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς απώτερος στόχος του κόμματος είναι η απόσχιση από το Στέμμα και η ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η Πρόεδρος του Σιν Φέιν Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία διενέργειας δημοψηφίσματος για ένωση με το νότιο τμήμα της ιρλανδικής νήσου, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός για μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει εντός ενός πενταετούς πλαισίου.

Στις δικές της δηλώσεις η Αντιπρόεδρος του κόμματος Μισέλ Ο' Νιλ, που αναμένεται να οριστεί ως η νέα Πρωθυπουργός, η πρώτη ρεπουμπλικανή Πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, έκανε λόγο για «πολύ σημαντική στιγμή αλλαγής».

Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η διακυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία ασκείται από κοινού από τα μεγαλύτερα κόμματα κάθε κοινότητας. Αυτό σημαίνει πως για να μπορέσει το Σιν Φέιν να ηγηθεί της τοπικής κυβέρνησης θα πρέπει το DUP να δεχθεί να ορίσει Αναπληρωτή Πρωθυπουργό.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της ενωτικής παράταξης σερ Τζέφρι Ντόναλντσον, ωστόσο, απέφυγε να ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να πράξει.

Το DUP είχε οδηγήσει σε διάλυση την τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας τον Φεβρουάριο λόγω των αντιδράσεών του στο Πρωτόκολλο του Brexit που έχει δημιουργήσει κανονιστικά σύνορα μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Μ. Βρετανίας. Το DUP, που υποστηρίζει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας υπό το Στέμμα, έχει κάνει λόγο για υπονόμευση της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των προνοιών του πρωτοκόλλου.

Ο σερ Τζέφρι έχει πει ότι μέχρι να δει πώς θα επιλύσει η βρετανική κυβέρνηση τα θέματα που ανακύπτουν από το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει μια τοπική κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που δε σχηματιστεί κυβέρνηση, θα μπορούσαν να διεξαχθούν νέες εκλογές σε έξι μήνες ή να βρεθεί κάποια άλλη λύση από τον Βρετανό Υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις.

Αξιοσημείωτη είναι και η ενίσχυση στις εκλογές του Κόμματος Συμμαχίας (Alliance), που κατατάσσεται τρίτο με 17 έδρες. Το κόμμα δεν αυτοπροσδιορίζεται ούτε ως ενωτικό ούτε ως εθνικιστικό, κάτι που υποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι απομακρύνονται πλέον από τις δύο παραδοσιακές και εχθρικές μεταξύ τους παρατάξεις

Πηγή: skai.gr