ΚΑΙΡΟΣ

Ισραήλ: Τελειώνουμε με τις σήραγγες, με ή χωρίς εκεχειρία

«Μόνο λίγες ημέρες μακριά» από το να καταστρέψουν όλες τις σήραγγες επίθεσης» που χρησιμοποιούν οι παλαιστίνοι αντάρτες προκειμένου να εισχωρήσουν στο ισραηλινό έδαφος βρίσκονται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμει», όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως οι στοές θα καταστραφούν «με ή χωρίς εκεχειρία».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νετανιάχου έχει τονίσει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τελειώσουν έως ότου να καταστραφούν οι σήραγγες. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί 32 υπόγεια περάσματα, τα οποία έχουν καταστραφεί με εκρηκτικά.

Στην προσπάθειά του να συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις, ο ισραηλινός στρατός ανακάλεσε στα όπλα ακόμα 16.000 έφεδρους, φέρνοντας στις 86.000 τον συνολικό αριθμό των εφέδρων που έχουν κληθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 8 Ιουλίου. Οι νέες κλήσεις θα επιτρέψουν στο στρατό να ξεκουράσει μέρος των δυνάμεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Κατακραυγή και έρευνα για το σχολείο-καταφύγιο

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η πολιτική πίεση στο Ισραήλ για την επίθεση σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ τη νύχτα της Τετάρτης, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

«Είναι εξοργιστικό, είναι αδικαιολόγητο, απαιτείται δικαιοσύνη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, προσθέτοντας πως «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η αιτία ήταν πυρά του ισραηλινού πυροβολοικού».

Την επίθεση καταδίκασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να επιρρίψουν ευθύνες στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ δεσμεύτηκε πως θα διερευνήσει το περιστατικό, επαναλαμβάνοντας όμως πως οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν σε πυρά από την περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ κατήγγειλε χθες Τετάρτη πως ο Οργανισμός είχε ενημερώσει 17 φορές τους ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για την τοποθεσία του σχολείου και για το γεγονός ότι εκεί φιλοξενούνταν εκτοπισμένοι άμαχοι.

Αιματοχυσία χωρίς τέλος

Την ίδια ώρα, τεράστιος είναι ο φόρος αίματος στη Γάζα. Τουλάχιστον 1.361 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί λόγω των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων, καθώς η κρίση διανύει πλέον την 23η ημέρα της.

Πενήντα-έξι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ενώ τρεις άμαχοι, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός έχουν σκοτωθεί από πυρά που προήλθαν από τα παλαιστινιακά εδάφη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ