Ισραήλ: Αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης - Ο Νετανιάχου ζητά εξηγήσεις από τον υπ. Άμυνας για πιθανή αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης

Επικριτές θεωρούν ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, ανακοίνωσε το κόμμα Λικούντ, ενώ την ίδια ώρα ένα συγκυβερνών κόμμα κατηγορεί τον υπουργό ότι εγκαταλείπει την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση του Λικούντ δεν δίνονται διευκρινίσεις για τον λόγο της κλήσης του υπουργού. Ωστόσο, αυτή ακολουθεί δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι ο Γκαλάντ θα ζητήσει σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 19:30 την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις στη χώρα, με κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν ακόμη και μέλη του ισραηλινού στρατού.

Ο Γκαλάντ δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για το γεγονός ότι αρκετοί Ισραηλινοί διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να λάβουν υπόψη τις κλήσεις για στρατιωτική εφεδρεία στην περίπτωση που προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Επικριτές θεωρούν ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών και προειδοποιούν ότι το Ισραήλ μπορεί να μετατραπεί σε δικτατορία. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν αυτήν την εβδομάδα για τις οικονομικές επιπτώσεις της αναταραχής που έχει προκαλέσει η δικαστική μεταρρύθμιση.

Το σέκελ, που κλονίστηκε από σχεδόν τρεις μήνες πρωτοφανούς κοινωνικής οργής για την προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού να περιορίσει εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατέγραψε άνοδο 2,3% έναντι του δολαρίου, μετά τα δημοσιεύματα για την έκκληση Γκαλάντ κατά της μεταρρύθμισης.

Ξεχωριστά, ο Νετανιάχου είναι προγραμματισμένο να προβεί σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 20:00.

Το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Δύναμη που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού κατηγόρησε τον Γκαλάντ ότι εγκαταλείπει το κυβερνών μπλοκ. «Ο Γιόαβ Γκαλάντ απομάκρυνε τον εαυτό του από το δεξιό στρατόπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ.

Ο Γκαλάντ είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

Χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβηκαν και σήμερα μαζικά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος από την κυβέρνηση, αποκλείοντας δρόμους σε όλη τη χώρα και εντείνοντας μια πολύμηνη εκστρατεία που στηλιτεύει την κίνηση.

Κρατώντας σημαίες και πανό, διαδήλωσαν σε κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ, σταματώντας την κυκλοφορία στο μέσο της εργάσιμης ημέρας. Μια μικρή ομάδα έβαλε φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, σε δρόμο έξω από το λιμάνι, αποκλείοντας για λίγο τη διέλευση φορτηγών. Η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές από τον δρόμο μπροστά από συνεδριακό κέντρο στο κεντρικό Ισραήλ.

Πηγή: skai.gr