Ισραήλ: Κατέρριψε τρία drones της Χεζμπολάχ που κατευθύνονταν σε εξέδρες φυσικού αερίου

Τα τρία «εχθρικά», μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη ήταν μη οπλισμένα  

Το Ισραήλ κατέρριψε τρία μη οπλισμένα και μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, τα οποία προέρχονταν από τον Λίβανο και πλησίαζαν σε εξέδρες φυσικού αερίου στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ, όπως ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν και κατευθύνονταν στο κοίτασμα Καρίς.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ως υπεύθυνη αναφέροντας στην ανακοίνωσή του ότι η οργάνωση αυτή «εμποδίζει το κράτος του Λιβάνου να καταλήξει σε μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, που είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την ευημερία του λιβανέζικου έθνους».

Το ένα από τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκε από ένα μαχητικό και τα άλλα δύο από ένα πολεμικό πλοόιο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι η πρώτη φορά που ένα αντιαεροπορικό σύστημα πάνω σε πολεμικό πλοίο καταρρίπτει έναν εισερχόμενο στόχο.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια «αναγνωριστική αποστολή» η οποία «ολοκληρώθηκε», όπως ανέφερε χωρίς άλλες διευκρινίσεις και χωρίς καμία αναφορά στην αναχαίτισή τους από το Ισραήλ.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που, επισήμως, παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020 διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον, για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή. Οι συνομιλίες διακόπηκαν τον Μάιο του 2021, λόγω των διαφωνιών των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά κυρίως τη ζώνη όπου βρίσκεται το κοίτασμα του Καρίς. Το Ισραήλ επιμένει ότι το Καρίς βρίσκεται στην ισραηλινή οικονομική ζώνη, σε απόσταση «πολλών χιλιομέτρων από τη ζώνη για την οποία γίνονται οι διαπραγματεύσεις», ενώ ο Λίβανος λέει ότι η περιοχή είναι διαφιλονικούμενη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ