Αναχαιτίστηκε drone από τον ισραηλινό στρατό πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ακούστηκαν «εκρήξεις».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά χθες Σάββατο ότι αναχαίτισε ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ακούστηκαν «εκρήξεις».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε πως «δεν ήταν εκτόξευση βλήματος». Σύμφωνα με τον ιστότοπο Times of Israel, το UAV αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος).

Η κλιμάκωση της έντασης από την αρχή του έτους έχει πυροδοτήσει φόβους για έναν νέο κύκλο βίας στην περιοχή και έχει προκαλέσει διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ζήτησε την Παρασκευή από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Μια ημέρα νωρίτερα, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αναχαίτιση πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Χθες Σάββατο, η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Ζίαντ αλ Ναχάλα ταξίδεψε στο Κάιρο για να συναντήσει τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει τακτικά μεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκαν «η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα στην Τζενίν», όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει αιματηρές επιδρομές.

Η συνάντηση ακολούθησε την επίσκεψη του Καμέλ στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, την περασμένη Τρίτη, όπου ο αιγύπτιος αξιωματούχος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Από την αρχή της χρονιάς, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 35 Παλαιστινίους (ανάμεσά τους αρκετοί άμαχοι), έξι Ισραηλινούς και μια Ουκρανή, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Η Λωρίδα της Γάζας – με πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων – βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ