Κλείσιμο

Ισπανία: Η πρόεδρος περιφέρειας Μαδρίτης παραιτείται- Πρόωρες εκλογές τον Μάιο

Η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, η οποία παραιτήθηκε ξαφνικά σήμερα από τα καθήκοντά της και προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Μάιο, επωφελήθηκε από την υγειονομική κρίση για να επιβληθεί ως το νέο πρόσωπο της δεξιάς αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

Πρόωρες εκλογές στο κοινοβούλιο της περιφέρειας της Μαδρίτης θα διεξαχθούν στις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε η παραιτηθείσα δεξιά πρόεδρος της αυτόνομης κοινότητας.

Οι ψηφοφόροι της ισπανικής περιφέρειας θα πρέπει να επιλέξουν "μεταξύ του σοσιαλισμού και της ελευθερίας", δήλωσε αφότου επιβεβαίωσε την απόφασή της να θέσει τέλος στην περιφερειακή συμμαχία του σχηματισμού της, του Λαϊκού Κόμματος (συντηρητική δεξιά), με το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos.

"Αναγκάστηκα να πάρω αυτήν την απόφαση για το καλό της Μαδρίτης και της Ισπανίας και κατά της επανειλημμένης δέσμευσής μου για την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου", δήλωσε σε σύντομη ομιλία από τα κεντρικά γραφεία της περιφερειακής κυβέρνησης στο τέλος της οποίας δεν απάντησε σε καμία ερώτηση.

Μέλος του Λαϊκού Κόμματος (PP, δεξιά), η Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, τότε ελάχιστα γνωστή σε εθνικό επίπεδο, ανέλαβε την προεδρία της περιφέρειας τον Μάιο του 2019.

Αντιμέτωπη εδώ και έναν χρόνο με τη μείζονα κρίση που συνιστά η επιδημία Covid-19 για την Ισπανία αλλά κυρίως για τη Μαδρίτη, αυτή η 42χρονη πρώην δημοσιογράφος, χωρίς μεγάλη πολιτική εμπειρία, επέβαλε γρήγορα την επιθυμία της για την αναμέτρηση.

Η απόφασή της σήμερα, να θέσει τέλος απότομα στον συνασπισμό της με τους φιλελεύθερους Θιουδαδάνος και να προκηρύξει νέες εκλογές, που αιφνιδίασε την πολιτική τάξη, απεικονίζει άψογα το στιλ της.

Με τις επανειλημμένες επιθέσεις της εναντίον της αριστερής κυβέρνησης, η Ντίαθ Αγιούσο επιβλήθηκε ως ηγετική προσωπικότητα της ισπανικής δεξιάς, φθάνοντας μέχρι του σημείου να επισκιάσει τον νεαρό ηγέτη του PP, Πάμπλο Κασάδο.

Επικεφαλής της πλουσιότερης περιφέρειας της Ισπανίας, η Ντίαθ Αγιούσο αρχικά επικρίθηκε έντονα για την έλλειψη αντίδρασής της στον κορονοϊό, αυτή η οποία πάντα υποστήριζε λιγότερα περιοριστικά μέτρα στην περιφέρειά της.

Έτσι, διατήρησε ανοικτά μπαρ και εστιατόρια, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ισπανικές περιφέρειες, υποστηρίζοντας ότι ήταν καίριας σημασία η προστασία της οικονομίας.

Απορρίπτοντας οποιαδήποτε ευθύνη στην εξάπλωση της επιδημίας στην περιφέρεια της, μια από τις πλέον πληγείσες από την Covid-19 στην Ισπανία, συνέχισε πάντα να ρίχνει την ευθύνη στον Πέδρο Σάντσεθ, καταγγέλλοντας "την πιο αυταρχική κυβέρνηση στην ιστορία της δημοκρατίας" της Ισπανίας.

Η Ντίαθ Αγιούσο έρχεται λοιπόν να εκπροσωπήσει τη σκληρή γραμμή του PP, όπως όταν αντιτάχθηκε το 2019 στην εκταφή από την κυβέρνηση του λείψανου του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μαυσωλείο του.

"Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Θα κάψουν εκκλησίες όπως το 1936;", είχε πει παραπέμποντας στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936-1939).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ