Ισπανία: Η εκταφή του λειψάνου του Φράνκο και η εκτόξευση ποσοστών του ακροδεξιού Vox

Το λείψανο του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο θα εκταφεί την Πέμπτη από το μνημειώδες μαυσωλείο στο οποίο βρίσκεται κοντά στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο κοιμητήριο του Πάρντο, σε προάστιο της ισπανικής πρωτεύουσας, μια επιχείρηση που θα διεξαχθεί «παρουσία της οικογένειας του δικτάτορα», διευκρινίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

"Η εκταφή, όπως και η νέα ταφή, θα γίνουν σε κλειστό κύκλο, παρουσία των συγγενών του και της υπουργού Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγκάντο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η οικογένεια Φράνκο είχε καταθέσει εις μάτην πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη για να παραμείνει το λείψανο του δικτάτορα στο μεγαλοπρεπές μαρμάρινο μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων, στην οποία δεσπόζει ένας γιγάντιος σταυρός.

Όταν ήρθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε κάνει την εκταφή του Φράνκο μια από τις προτεραιότητές του.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την τελευταία προσφυγή που είχε καταθέσει η οικογένεια και επικύρωσε την απόφαση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για την εκταφή του λειψάνου.

Η ισπανική καθολική εκκλησία είχε στη συνέχεια διαβεβαιώσει πως δεν θα αντιταχθεί στην εκταφή του Φράνκο, που είναι από το 1975 ενταφιασμένος σε μια βασιλική την οποία ο ίδιος ο δικτάτορας είχε βάλει χιλιάδες δημοκρατικούς κρατουμένους να οικοδομήσουν.

Ο τάφος του βρίσκεται εκεί, κοντά στην Αγία Τράπεζα.

Ο Φράνκο είχε κυβερνήσει ως δικτάτορας την Ισπανία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τον οποίο κέρδισε το 1939, και μέχρι τον θάνατό του το 1975.

Η εκταφή του Φράνκο εκτοξεύουν τα ποσοστά του ακροδεξιού Vox

Με το υπουργικό συμβούλιο να έχει αποφασίσει να πραγματοποιηθεί πριν από τις 25 Οκτωβρίου, όλες οι ετοιμασίες πραγματοποιούνται για να μεταφερθεί η σορός του πρώην δικτάτορα. Όλες υποδεικνύουν πως τα λείψανά του θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στο Κοιμητήριο του Ελ Πάρδο, μία ενδεχόμενη σκηνή που κάλλιστα θα μπορούσε να είχε ξεπηδήσει από μία ταινία του Φεντερίκο Φελίνι.

Ο Φράνκο βγαίνει από το κιβούρι του, τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης στη Μαδρίτη ζητούν την επιβολή «κατάστασης συναγερμού» στην Καταλονία και το Vox εκτινάσσεται στις δημοσκοπήσεις.

Η επίκληση της «κατάστασης συναγερμού» παραπέμπει στη συχνή κήρυξη κράτους εξαίρεσης στη διάρκεια της δικτατορίας, με την τελευταία να αφορά τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης με την εκπαραθύρωση από φοιτητές μίας προτομής του Φράνκο στις 17 Ιανουαρίου 1969--ίδιο μέρος, ακριβώς πενήντα χρόνια μετά!

Οι συγκυρίες, μόλις 10 ημέρες μετά την επίσημη έναρξη μίας σύντομης προεκλογικής περιόδου, βοηθούν το Vox να αυξήσει τα ποσοστά του. Και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καλείται να διαχειρισθεί μία διπλή κρίση που έχει αντίκτυπο και στη δημόσια τάξη, την οποία εμφανώς δεν είχε σταθμίσει τον περασμένο Αύγουστο, όταν δοκίμασε την τύχη του, αρνούμενος κυβερνητική συμμαχία με τους Podemos κι επιλέγοντας να ποντάρει στη ρουλέτα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ