ISIS: Ο «χαλίφης» Μπαγκντάντι είναι νεκρός - Ζήτω ο χαλίφης;

Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας 

Ο αυτοανακηρυγμένος «χαλίφης» του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι επιτέλους νεκρός μετά την κινηματογραφική επιχείρηση των αμερικανών κομάντο για την επιτυχή έκβαση της οποίας μερίδιο διεκδικούν Τούρκοι, Κούρδοι και Ιρακινοί. Άραγε το ΙSIS (Ισλαμικό Κράτος) πέθανε μαζί του, ή μήπως όχι; 

Το ISIS (αλλιώς ΙΚ, ISIL και DAESH) δημιούργησε ένα φρικτό πρότυπο βαναυσότητας, επαναφέροντας τη δουλεία, ασκώντας αυτό που ισοδυναμούσε με γενοκτονία εναντίον των  Γεζίντι, πραγματοποιώντας μαζικές εκτελέσεις και αποκεφαλισμούς - όλες τραβηγμένες με κάμερα - και κατεδαφίζοντας θρησκευτικούς χώρους και αρχαιότητες ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη βοήθεια των συμμάχων τους, του Ιράκ και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), κατέφερε συντριπτικό πλήγμα στο ΙΚ σκοτώνοντας τον Μπαγκντάντι. 

Το ΙΚ ωστόσο, δεν έχει «τελειώσει» επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Διαθέτει ακόμη επιχειρησιακή λειτουργία στη Δυτική Αφρική, στη Λιβύη, στη χερσόνησο του Σινά, στο Αφγανιστάν και στις Φιλιππίνες και έχει επικίνδυνους οπαδούς στην Ευρώπη και αλλού. Προσθέστε στην «εξίσωση» 18.000 μαχητές που εξακολουθούν να δρουν τη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με έκθεση Αυγούστου του αμερικανικού Πενταγώνου.

Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψει κανείς ότι η απειλή από το εκτεταμένο δίκτυο των παρακλαδιών και συμπαθούντων του ISIS εξαφανίστηκε με το θάνατο του Μπαγκντάντι. 

Σε αντίθεση με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ή τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, επικεφαλής την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο Μπαγκντάντι διατηρούσε χαμηλό προφίλ. Eίναι ενδεικτικό ότι εμφανίστηκε μόλις μία φορά δημοσίως, τον Ιούλιο του 2014, με το κήρυγμά του κατά των Δυτικών στο Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης. 

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των δεκάδων μαχητών του ISIS και των συζύγων τους και των παιδιών τους από τους οποίους το CNN πήρε συνέντευξη αυτή την άνοιξη λίγοι ανέφεραν το όνομα του «χαλίφη». Οι φανατικοί, αυτοί που εξακολουθούν να παραμένουν πιστοί στην ιδεολογία του ISIS, επισήμαναν την υπακοή τους στην ad-Dawla al-Islamiya - το Ισλαμικό Κράτος, όχι στον ηγέτη του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, o Μπαγκντάντι δεν αποτέλεσε ποτέ «προσωπικότητα» στον ισλαμικό κόσμο. Τόνιζε ότι ήταν απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ για να αναδείξει τα ισλαμικά του «διαπιστευτήρια», αλλά ποτέ δεν έφθασε στο επίπεδο του Οσάμα Μπιν Λάντεν της Αλ Κάιντα, ο οποίος ήταν αναγνωρίσιμος σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα με τον Μπιν Λάντεν, ο Μπαγκντάντι δεν παραχώρησε ποτέ συνέντευξη σε κανέναν. 

Το ISIS δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Μπορεί να μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο, ακριβώς όπως οι Άραβες μουτζαχεντίν του Οσάμα Μπιν Λάντεν μεταλλάχθηκαν στην Αλ Κάιντα, η οποία δημιούργησε την Αλ Κάιντα του Ιράκ, η οποία μεταλλάχθηκε στο IΚ και συγκρούστηκε με την Αλ Κάιντα. 

Ανεξάρτητα από το μέλλον του ISIS, το έδαφος για εξτρεμιστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή παραμένει εύφορο. Τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν αναπτύξει ένα προβλέψιμο πρότυπο. Συντρίβουν το πολιτικό κέντρο, τρομοκρατώντας το σε σιωπή, φυλακίζοντας όποιον ζητάει αλλαγή, σκοτώνοντας ή βασανίζοντας τους αντιπάλους, πραγματικούς ή φανταστικούς, αφομοιώνοντας τους άλλους και οδηγώντας, τους πιο τυχερούς ίσως, στην εξορία.

Η όποια πραγματική αντιπολίτευση απομένει κυριαρχείται από τα πιο ακραία και βίαια στοιχεία, οι τάξεις των οποίων αναπληρώνονται συχνά από εκείνους που μπορούν να βγουν από τις φυλακές και τους θαλάμους βασανιστηρίων σε μέρη όπως η Δαμασκός, το Κάιρο, η Βαγδάτη και το Ριάντ.

Ως αποτέλεσμα, οι λαοί της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζουν μια απρόσμενη για τη Δύση επιλογή: υποτονική, ήσυχη αποδοχή ενός αυταρχικού κράτους και της έμφυτης διαφθοράς του (Σαντάμ, Άσαντ κλπ), ή προσκόλληση στους εξτρεμιστές.

Η Δύση, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να μιλά υποκριτικά για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εδώ και δεκαετίες έχει πέσει στην ίδια παγίδα. Όσο δυσάρεστοι κι αν είναι μερικοί από τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, το σκεπτικό είναι ότι είναι προτιμότεροι από τους εξτρεμιστές. Ποιο είναι το αυγό και ποιο το «φίδι»;

Αν δεν σπάσει το πρότυπο του δικτάτορα, ο νέος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι θέμα χρόνου να εμφανίστεί. Ο «χαλίφης» απέθανε, ζήτω ο «χαλίφης».