Συρία: 6 μέλη κουρδικής δύναμης ασφάλειας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

«Οι πληροφορίες από τη Ράκα δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη ανησυχητικές προετοιμασίες εκ μέρους των τρομοκρατικών πυρήνων», προειδοποίησε.

Οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέτρεψαν μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο γενικό επιτελείο τους και σε μια φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές στη Ράκα, στη βόρεια Συρία.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ένας τζιχαντιστής, ζωσμένος με εκρηκτικά, σκοτώθηκε ενώ ένας δεύτερος συνελήφθη, είπε ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, ο αραβοκουρδικός συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ), Φαρχάντ Σάμι. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι SDF κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές που στόχευαν ένα συγκρότησα των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας στη Ράκα, την πρώην «πρωτεύουσα» του ΙΚ στη Συρία.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), είπε ότι στόχος των δραστών ήταν η φυλακή που στεγάζεται σε αυτό το συγκρότημα και όπου κρατούνται περίπου 900 τζιχαντιστές – οι 200 από αυτούς είναι υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΚ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αναφέροντας ότι ήθελε «να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους κρατούμενους», κυρίως για τις γυναίκες των τζιχαντιστών που φιλοξενούνται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βόρεια Συρία. Στον καταυλισμό αυτόν, που είναι υπό κουρδική διοίκηση, διαμένουν περισσότεροι από 50.000 συγγενείς τζιχαντιστών του ΙΚ, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι από 60 χώρες αλλά και Σύροι εκτοπισμένοι και Ιρακινοί πρόσφυγες.

Μετά την επίθεση, η αυτόνομη κουρδική διοίκηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ράκα και απαγόρευσε την κυκλοφορία στην πόλη «μέχρι νεωτέρας». Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ανώτατος διοικητής των SDF Μαζλούμ Άμπντι είπε ότι οι δυνάμεις του «παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τρομοκρατικών πυρήνων του Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στη Ράκα».

«Οι πληροφορίες από τη Ράκα δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη ανησυχητικές προετοιμασίες εκ μέρους των τρομοκρατικών πυρήνων», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ