Κλείσιμο

Αίμα στο Εκουαδόρ: Το «νησί της ειρήνης» βουλιάζει στο χάος

Στο Εκουαδόρ έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος και η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον στρατό να αναπτύσσεται στους δρόμους της μέχρι νεοτέρας

Της Αθηνάς Παπακώστα
 

Μπροστά στα μάτια πολιτών έπεσε νεκρός από καταιγισμό πυρών που δέχθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Φερνάντο Βιγιαβισένσιο. Λίγο πριν, είχε μόλις ολοκληρώσει την προεκλογική του ομιλία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Δεσμευόταν να ξεριζώσει τη διαφθορά και να κλείσει στην φυλακή τους «ληστές» της χώρας. Ήταν 59 ετών, συνδικαλιστής, δημοσιογράφος και κεντρώος. Δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στο Εκουαδόρ τα έβαζε με τα καρτέλ. Δεν ήταν το φαβορί της προεκλογικής κούρσας αλλά δεύτερος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η δολοφονία του έφερε στην επιφάνεια τα βαθιά προβλήματα της χώρας με το οργανωμένο έγκλημα που εδώ και δεκαετίες στερεί τις ζωές πολλών ανθρώπων και πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο του Εκουαδόρ.

Στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου, βλέπουμε τον Βιγιαβισένσιο να ολοκληρώνει την τελευταία του προεκλογική ομιλία στην πρωτεύουσα, Κίτο, να περπατά προς το όχημά του περικυκλωμένος από άνδρες ασφαλείας και να εισέρχεται σε αυτό όταν ξεκινά καταιγισμός πυρών. Το συγκεντρωμένο πλήθος πέφτει στο έδαφος. Πολλοί ουρλιάζουν. Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο τραυματίζεται θανάσιμα. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίζονται, ανάμεσά τους και ένας υποψήφιος βουλευτής.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Εκουαδόρ είχε ήδη λάβει τρεις απειλές κατά της ζωής του πριν την επίθεση τις οποίες είχε καταγγείλει στις αστυνομικές Αρχές.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα που έχει τρομοκρατικό χαρακτήρα. Δεν αμφιβάλλουμε ότι αυτή η δολοφονία είναι μια απόπειρα υπονόμευσης της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο. Ο Ότο Σονενχόλζνερ, επίσης προεδρικός υποψήφιος και τέως αντιπρόεδρος της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε υπογράμμισε ότι «Πεθαίνουμε. Πνιγόμαστε σε μία θάλασσα από δάκρυα. Δεν μας αξίζει να ζούμε κατ' αυτόν τον τρόπο».

Μετά την επίθεση ακολούθησαν έξι συλλήψεις ενώ, ένας ύποπτος έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών. Για τον πρόεδρο της χώρας η δολοφονία Βιγιαβισένσιο θα μπορούσε να συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και επέμεινε στη διεξαγωγή των εκλογών στην αρχικώς προγραμματισμένη τους ημερομηνία, στις 20 Αυγούστου. «Λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια ενός δημοκράτη, ενός μαχητή, οι εκλογές δεν αναβάλλονται. Αντιθέτως, πρέπει να διεξαχθούν και η δημοκρατία πρέπει να δυναμώσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο Εκουαδόρ έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος και η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον στρατό να αναπτύσσεται στους δρόμους της μέχρι νεωτέρας.  

Κατά την τελευταία του ομιλία ο Βιγιαβισένσιο υποσχέθηκε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ότι θα πατάξει τη διαφθορά και θα βάλει στη φυλακή περισσότερους εγκληματίες. Είχε ήδη δεχθεί απειλές από μέλη οργάνωσης που συνδέεται με το καρτέλ Σιναλόα του Μεξικό, ένα από τα πολλά διεθνή, δολοφονικά, καρτέλ που πλέον δραστηριοποιούνται και στον Ισημερινό.

«Εδώ είμαι και σας δείχνω το πρόσωπό μου. Δεν τους φοβάμαι» είπε λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός ενώ, αναφέρθηκε και ονομαστικά στον Αλίας Φίτο από την εγκληματική οργάνωση Los Choneros.
Για πολλούς ήταν μία προαναγγελθείσα δολοφονία. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Los Lobos. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμορία στη χώρα με πολλά από τα μέλη της να είναι στη φυλακή.
Το Εκουαδόρ βρίσκεται στη Νότια Αμερική και βρίσκεται αντιμέτωπο με μία παρατεταμένη πολιτική και κοινωνική κρίση με διαφθορά, σκάνδαλα, βία και εγκληματικότητα.

Μόλις έναν μήνα πριν ο 38 ετών δήμαρχος της πόλης-λιμάνι Μάντα, Αγουστίν Ιντριάγο, έπεσε νεκρός από σφαίρες. Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν τα λιμάνια του Εκουαδόρ με πυροβολισμούς να ακούγονται σε πόλεις καθώς αντίπαλες συμμορίες μάχονται για τον έλεγχό τους έχοντας φτάσει στο σημείο να στρατολογούν και παιδιά.

Τώρα, το μέχρι πρότινος φαβορί των εκλογών, η Λουίζα Γκονζάλες τονίζει πως «όταν πειράζουν έναν από εμάς, μας πειράζουν όλους» και το Εκουαδόρ ελπίζει να καταφέρει να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει σε αυτό που κάποτε το αποκαλούσαν, στο νησί της ειρήνης, Ιsla de paz.