Ισημερινός: Νεκρή εντοπίστηκε δικηγόρος που είχε εξαφανιστεί σε σχολή αστυνομίας

Η αστυνομία «έκανε τη δουλειά της και βρήκε τη Μαρία Μπελέν. Λυπάμαι βαθιά για τον θάνατό της, η γυναικοκτονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη», ανέφερε ο ο υπουργός Εσωτερικών.

Δικηγόρος που είχε εξαφανιστεί πριν από μια εβδομάδα και πλέον μέσα σε σχολή της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, το Κίτο, βρέθηκε νεκρή χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η αστυνομία «έκανε τη δουλειά της και βρήκε τη Μαρία Μπελέν. Λυπάμαι βαθιά για τον θάνατό της, η γυναικοκτονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη», ανέφερε ο Πατρίσιο Καρίγιο μέσω Twitter.

Το πτώμα της 34χρονης βρέθηκε στον λόφο Κασιτάγουα, περίπου 5 χιλιόμετρα από τη σχολή της αστυνομίας, σε προάστιο του Κίτο, όπου είχε πάει να δει τον σύζυγό της. Ο τελευταίος, ο βασικός ύποπτος για τον φόνο σύμφωνα με τις αρχές, τράπηκε σε φυγή. Η υπόθεση προκαλεί σκάνδαλο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αντιδρώντας —επίσης μέσω Twitter—, ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέφρασε «βαθιά οδύνη» και «αγανάκτηση». «Η γυναικοκτονία της δεν θα μείνει ατιμώρητη και όλοι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», διαβεβαίωσε.

Βασικός ύποπτος είναι ο Χερμάν Κάσερες, σύζυγος του θύματος, αξιωματικός κι εκπαιδευτής στην ESP (Escuela Superior de Policía, «Ανώτερη Σχολή της Αστυνομίας»). Κλήθηκε να καταθέσει δύο ημέρες μετά την εξαφάνιση της δικηγόρου, όμως παραμένει άφαντος. Η σχολή ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της. Ο διευθυντής της απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Στον Ισημερινό οι δείκτες των εγκλημάτων έμφυλης βίας είναι εξαιρετικά υψηλοί. Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, τουλάχιστον 573 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από το 2014.

Όμως ο αριθμός αυτός πιθανόν είναι υποτιμημένος. Σύμφωνα με το ίδρυμα ALDEA (Asociación Latinoamericana para el Desarrollo Alternativο, «Λατινοαμερικάνικη Ένωση για την Εναλλακτική Ανάπτυξη»), μόνο από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί 206 γυναικοκτονίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ