Ιράν: Σε ένα χρόνο επιπλέον φυλάκισης καταδικάστηκε η Βρετανοϊρανή Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ

Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε τη Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, τη Βρετανοϊρανή που εργαζόταν σε ανθρωπιστική οργάνωση, σε επιπλέον φυλάκιση ενός έτους ενώ της απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα για ένα έτος, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της Χόγιατ Κερμάνι στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Emtedad.

«Η Ναζανίν Ζαγαρί καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση και σε ένα χρόνο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα κατηγορούμενη για προπαγάνδα σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κερμάνι στην ιστοσελίδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι λάθος να σταλεί και πάλι πίσω στη φυλακή.

«Δεν νομίζω ότι είναι σωστό που η Ναζανίν καταδικάστηκε σε επιπλέον χρόνο φυλάκισης», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για το θέμα των ανθρώπων που έχουν διπλή υπηκοότητα και κρατούνται στο Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ επέκρινε την ποινή που επιβλήθηκε στη Ζαγαρί-Ράτκλιφ.

«Είναι μια απολύτως απάνθρωπη και εντελώς αδικαιολόγητη απόφαση», ανέφερε ο Ράαμπ σε ανακοίνωση. «Συνεχίζουμε να ζητούμε από το Ιράν να απελευθερώσει άμεσα τη Ναζανίν για να μπορέσει να επιστρέψει στην οικονογένειά της στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, που εργαζόταν στο ίδρυμα Thomson Reuters Foundation, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Απρίλιο του 2016 και στη συνέχεια κρίθηκε ένοχη για συνωμοσία με σκοπό της ανατροπή του ιερατικού κατεστημένου στο Ιράν.

Αφέθηκε ελεύθερη από την κατ’ οίκον κράτηση τον περασμένο μήνα στο τέλος μιας πενταετούς ποινής, αλλά αμέσως της δόθηκε εντολή να επιστρέψει και πάλι στο δικαστήριο αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες για προπαγάνδα.

Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι θα υποβληθεί έφεση κατά της νέας ποινής εντός 21 ημερών, όπως ορίζει η ιρανική νομοθεσία.

Η οικογένεια της Ζαγαρί-Ράτκλιφ καθώς και το Thomson Reuters Foundation αρνούνται τις όποιες κατηγορίες. Η ίδια πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή πριν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ