Ιράν: Ο Ροχανί ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για συνομιλία του ΥΠΕΞ Ζαρίφ που διέρρευσε

O Iρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα μετά τη διαρροή συνομιλίας του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος φέρεται να επέκρινε τον ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε πέρυσι σε επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

“Πιστεύουμε ότι αυτή η κλοπή δεδομένων είναι μια συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση, το σύστημα, την ακεραιότητα των εθνικών θεσμών και επίσης κατά των εθνικών μας συμφερόντων”, δήλωσε ο Αλί Ραμπιί στους δημοσιογράφους.

“Ο πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Πληροφοριών να εντοπίσει τους δράστες αυτής της συνωμοσίας”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η συνομιλία “διέρρευσε για προφανείς λόγους”, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Ξένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η εφημερίδα New York Times, μετέδωσαν τις τελευταίες ημέρες αυτό που παρουσίασαν ως αποσπάσματα από μια ηχογράφηση συνομιλίας με τον Ζαρίφ, αλλά χωρίς να διευκρινίζουν πώς περιήλθαν στην κατοχή τους και από πού προέρχονταν οι διαρροές.

Στις δηλώσεις που αποδίδονται στον Ζαρίφ από τη New York Times ακούγεται να λέει: "στην Ισλαμική Δημοκρατία, ο στρατιωτικός τομέας βασιλεύει. Έχω θυσιάσει τη διπλωματία προς (όφελος) του στρατιωτικού τομέα" ενώ ο "στρατιωτικός τομέας" πρέπει να είναι "στην υπηρεσία της διπλωματίας".

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, γνωστός με το υποκοριστικό "ο άνθρωπος του πεδίου της μάχης", σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020. Ήταν ο αρχηγός της Δύναμης Κοντς, που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ δεν επιβεβαίωσε το περιεχόμενο των δηλώσεων του Ζαρίφ, αλλά τόνισε ότι τα λόγια που περιλαμβάνονται στην ηχογράφηση που διέρρευσε αντακατόπτριζαν μια "προσωπική γνώμη" και υποτίθεται ότι ήταν "εμπιστευτικά".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ