Ιράν: Η Τεχεράνη υποδέχεται αξιωματούχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έφθασε στην Τεχεράνη «επικεφαλής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας για να συναντηθεί με τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας» - Στην ιρανική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του Ισλαμικού Τζιχάντ 

Ηγετικά στελέχη των παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, που έχουν την έδρα τους στη Γάζα, είχαν σήμερα συνομιλίες στην Τεχεράνη με Ιρανούς ηγέτες, όπως με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος επανέλαβε την υποστήριξη του στον παλαιστινιακό αγώνα κατά του Ισραήλ.

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έφθασε στην Τεχεράνη με «επικεφαλής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας για να συναντηθεί με τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας», όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Στην ιρανική πρωτεύουσα βρίσκεται επίσης από την περασμένη εβδομάδα ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα, ο γενικός γραμματέας του Ισλαμικού Τζιχάντ (ένοπλο κίνημα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση) ο οποίος είχε συνομιλίες σήμερα με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται μεσούσης μιας μόνιμης έντασης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και της προσέγγισης μεταξύ του Ιράν και των αραβικών χωρών της Μέσης Ανατολής, κυρίως με τη Σαουδική Αραβία, έως σήμερα περιφερειακό αντίπαλο της Τεχεράνης.

Από το 2020, το Ισραήλ εξομάλυνε τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Σουδάν στο πλαίσιο των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ, υπό την προτροπή των ΗΠΑ.

«Οι σιωνιστές επιδιώκουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με ορισμένες αραβικές και μουσουλμανικές κυβερνήσεις προκειμένου να αποθαρρύνουν τη νέα γενιά της Παλαιστίνης να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη», δήλωσε ο Ραϊσί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης με τον Ναχάλα.

Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ είχε γίνει ήδη δεκτός την Τετάρτη στην Τεχεράνη από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Χαμενεΐ εξέφρασε ικανοποίηση για την "ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος" στον "πόλεμο των πέντε ημερών", μια αναφορά στις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων που σημειώθηκαν από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2023 και άφησαν πίσω τους δεκάδες Παλαιστίνιους νεκρούς.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν αναγνωρίζει το ισραηλινό κράτος και η υποστήριξη στο παλαιστινιακό ζήτημα είναι μια σταθερά της εξωτερικής της πολιτικής μετά την επανάσταση του 1979.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ