Κλείσιμο

Ξεφεύγει η κατάσταση στο Ιράν: Φορτηγά χωρίς πινακίδες «μαζεύουν» μαθητές από σχολεία - Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις

Συγκρούσεις για 4η εβδομάδα - Συλλήψεις, επεισόδια και νεκροί σε όλη την επικράτεια - Οι ιρανικές αρχές κλείνουν σχολεία στην περιοχή των Κούρδων

Εκτός ορίου δείχνει να βρίσκεται πλέον η κατάσταση στο Ιράν, καθώς οι αρχές συλλαμβάνουν μαθητές μέσα σε σχολικά συγκροτήματα και κλείνουν σχολεία στις περιοχές των Κούρδων, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές, στις συγκρούσεις, ολοένα και αυξάνεται.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, Ιρανοί μαθητές συνελήφθησαν μέσα σε σχολικούς χώρους την Κυριακή από δυνάμεις ασφαλείας που έφτασαν με φορτηγά χωρίς πινακίδες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αρχές έκλεισαν επίσης όλα τα σχολεία και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ιρανικό Κουρδιστάν την Κυριακή, σημάδι ότι το κράτος αρχίζει να χάνει τον έλεγχο μετά από τέσσερις εβδομάδες διαδηλώσεων, οι οποίες ξέσπασαν μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί, από τα μέλη της αστυνομίας ηθών.

Πλάνα έδειξαν διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλο το Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής, με εκατοντάδες κορίτσια γυμνασίου και φοιτητές να συμμετέχουν στα επεισόδια, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, κλομπ και, σε πολλές περιπτώσεις, πραγματικά πυρά, όπως ανέφεραν οργανώσεις για τα δικαιώματα. Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν πραγματικές σφαίρες, ωστόσο οι νεκροί και από τις δύο πλευρές είναι δεκάδες.

Νεκροί άλλα δύο από τις δυνάμεις ασφαλείας

Ολοένα και αγριεύει η κατάσταση στο Ιράν, καθώς δεκάδες διαδηλώσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμινί στην Τεχεράνη, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, δύο άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ενώ δεκάδες είναι τα θύματα από την πλευρά των εξεγερθέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέλος των ομάδων ασφαλείας της περιοχής Basijδ πυροβολήθηκε από διαδηλωτή και έχασε τη ζωή του, ενώ νεκρός έπεσε και ένας άνδρας των Φρουρών της Επανάστασης, το Σάββατο, στην περιοχή Sanandaj.

Συνολικά, 20 μέλη των ομάδων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις του Ιράν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.


 

Πηγή: skai.gr