Κλείσιμο

Δύο Ιρανοί ομοφυλόφιλοι απαγχονίστηκαν, αφού περασαν έξι χρόνια σε φυλακή καταδικασμένοι σε θάνατο

Δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες στο Ιράν, χώρα στην οποία η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται, εκτελέστηκαν αφού έμειναν φυλακισμένοι επί έξι χρόνια καταδικασμένοι σε θάνατο. 

Ο Μεχράντ Καριμπούρ και ο Φαρίντ Μοχαμάντι απαγχονίστηκαν σε φυλακή που απέχει 310 μίλια από την Τεχεράνη, όπου καταδικάστηκαν για τις κατηγορίες του σοδομισμού. 

Το Ιράν θεωρείται ενα από τα πιο καταπιεστικά μέρη του πλανήτη όσον αφορά στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Την είδηση του απαγχονισμού επιβεβαίωσε σε έκθεσή του το Human Rights Activists News Agency (HRANA), σύμφωνα με την Daily Mail.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τους θανάτους.

Η Sheina Vojoudi, η οποία διέφυγε από το Ιράν και δραπέτευσε στη Γερμανία, ανέφερε στην Jerusalem Post ότι οι φυλακές του Ιράν είναι «γεμάτες από ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα».

Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, Πίτερ Τάτσελ, είπε ότι η εκτέλεση ακολουθεί «μια μακροχρόνια καθεστωτική πολιτική για τη δολοφονία ομοφυλόφιλων ανδρών, συχνά με αμφισβητούμενες κατηγορίες μετά από άδικες δίκες που έχουν καταδικαστεί από τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στους αξιωματούχους του καθεστώτος, τους δικαστές και το προσωπικό των φυλακών που ενέκρινε αυτές τις εκτελέσεις - και σε όσους είναι υπεύθυνοι για πολλές άλλες υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».

Ο Ιρανοαμερικανός δημοσιογράφος, Karmel Melamed, κάλεσε με tweet τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να εκφράσει την «αγανάκτησή» του.

Τον περασμένο Μάιο, ο 20χρονος ομοφυλόφιλος Fazeli Monfared, απήχθη από άνδρες συγγενείς του και δολοφονήθηκε σε ιρανική επαρχία.

Μιλώντας για τη δολοφονία, η Διεθνής Αμνηστία έγραψε: «Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ στο Ιράν αντιμετωπίζουν διάχυτες διακρίσεις, ζουν με τον συνεχή φόβο της παρενόχλησης, της σύλληψης και της ποινικής δίωξης και παραμένουν ευάλωτα στη βία και τη δίωξη, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους».

Η HRANA πρόσθεσε ότι τον Ιούλιο του 2021, δύο άλλοι άνδρες εκτελέστηκαν με τις ίδιες κατηγορίες και ότι πέρυσι το Ιράν εκτέλεσε 299 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών.

Το 2021, το Ιράν καταδίκασε 85 άτομα σε θάνατο.

Πέρυσι, σε έκθεση του ΟΗΕ διαπιστωνόταν ότι στο Ιράν «παιδιά ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ και χορήγηση ορμονών και ισχυρών ψυχοτρόπων φαρμάκων», ανέφερε το Pink News.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr