Ιράκ: «Βροχή» από ρουκέτες σε αμερικανικές βάσεις εξαπέλυσε το Ιράν

Νύχτα κόλασης για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράν, καθώς επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους δέχθηκαν αμερικανικές βάσεις το βράδυ της Τρίτης στο δυτικό Ιράκ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε λόγο για πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν κατέστησε σαφές ποιες άλλες βάσεις δέχονται επίθεση, πέραν της Άιν αλ Άσαντ και μιας ακόμη στην Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί τη βάση Άιν αλ Άσαντ, στην επαρχία Άνμπαρ, τον Δεκέμβριο του 2018. Πηγή προσκείμενη στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά ρουκέτες που έπληξαν το εσωτερικό της βάσης.

Στη βάση ήχησαν σειρήνες και ακούστηκαν να πετούν ελικόπτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν. Οι πάντες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού καθώς η βάση βομβαρδίστηκε δύο φορές, κατά την ίδια πηγή.

 

 

Σύμφωνα με ανώνυμο Αμερικανό αξιωματικό, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις του Ιράν, ως πρώτα αντίποινα για τον θάνατο του Κουασίμ Σουλεϊμανί, στη βάση Al Asad, όπου υπάρχουν κατοικίες Αμερικανών στρατιωτών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση έγινε από σημείο εντός της επικράτειας του Ιράν, ενώ η ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως η επίθεση στην αμερικανική βάση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τον στρατό του Ιράν.

Η εκτόξευση των ρουκετών έχει επιβεβαιωθεί, ενώ άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για επίθεση με τουλάχιστον 30 ρουκέτες. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε με έγγραφο την επίθεση, κάνοντας λόγο για αξιολόγηση των ζημιών. Σημειώνει ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταστραφεί στη βάση al Asad τρία στρατιωτικά ελικόπτερα και τρία στρατιωτικά οχήματα, ενώ γίνεται καταμέτρηση για τυχόν ανθρώπινες απώλειες.

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση al Asad, όπου υπάρχουν κατοικίες Αμερικανών στρατιωτών και η δεύτερη στη βάση της Irbil.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Tansim, επιβεβαιώθηκε με λίγα λεπτά διαφορά και δεύτερο κύμα επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφος του Ιράν στην αμερικανική βάση al asad, ενώ το Πεντάγωνο προσπαθεί να εκτιμήσει τις ζημιές στις εγκαταστάσεις και τις τυχόν απώλειες.

Για την επίθεση στην αεροπορική βάση al Asad ενημερώθηκε αμέσως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες στιγμές μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκη. 

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Λίγα λεπτά μετά, κατέφτασαν στον Λευκό Οίκο τόσο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Δεύτερο «κύμα» επιθέσεων

Οι Φρουροί της Επανάστασης άρχισαν τον «δεύτερο γύρο» της επίθεσής τους με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί» άρχισε τα ξημερώματα και βρίσκεται σε εξέλιξη. Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής.

ΗΠΑ: Καμία πληροφορία για θύματα από τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν
 

Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πληροφορία για θύματα από τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ωστόσο οι ΗΠΑ είναι ακόμα στη φάση της αποτίμησης της κατάστασης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος ενημερωμένος σχετικά.

Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Ιρακινών. Δεν έδωσε αριθμό, ούτε διευκρίνισε εάν επρόκειτο για νεκρούς ή τραυματίες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης με στόχο δύο βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (Άνμπαρ) και στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).

Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως εκτοξεύθηκαν 15 πύραυλοι, εκ των οποίων τους στόχους έπληξαν 11, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Δεκάδες πυραύλους εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης

Το επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, Οι Φρουροί της Επανάστασης, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή. Διεμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη. 

Γέμισε στρατιωτικά αεροσκάφη ο ουρανός του Ιράκ

Οι κινητήρες πολυάριθμων στρατιωτικών αεροσκαφών ακούστηκαν καθώς πέρναγαν πάνω από τη Βαγδάτη, την ιρακινή πρωτεύουσα, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του Πενταγώνου ότι το Ιράν έπληξε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ με βαλλιστικούς πυραύλους.

Τα ιρανικά πλήγματα σημειώθηκαν πέντε ημέρες μετά τη δολοφονία στη Βαγδάτη του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί κατά διαταγή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η νέα κορύφωση της έντασης δυναμώνει την ανησυχία σε όλο τον κόσμο για το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, ιδίως στην επικράτεια του Ιράκ, που μοιάζει να έχει πιαστεί στην αρπάγη της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο κυριότερες προστάτιδες χώρες του, τις ΗΠΑ και το Ιράν.

Το Ιράν απειλεί με επιθέσεις το Ισραήλ και και τα ΗΑΕ 
 

Η ιρανική τηλεόραση μετέδψσε ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς τόσο σε άλλους αμερικανικούς στόχους, όσο και στο Ισραήλ, αλλά και στους συμμάχους των Αμερικανών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως αν η χώρα δεχθεί επίθεση με βόμβες, προφανώς από τις ΗΠΑ, θα εξαπολύσει εκτεταμένη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη Χάιφα του Ισραήλ.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης κάλεσαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν άμεσα τις αμερικανικές δυνάμεις από το σύνολο της περιοχής και όχι μόνο από το Ιράκ.

Απαγόρευση πτήσεων σε Ιράν, Ιράκ, Κόλπο και Ομάν

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.

Η FAA επικαλέστηκε την «κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην περιοχή, λίγες ώρες αφότου το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση από τους Αμερικανούς του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση».

πηγή: skai.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ