Ιράκ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν το προξενείο του Ιράν στη Νατζάφ

Διαδηλωτές πυρπόλησαν, το βράδυ της Τετάρτης, το προξενείο του Ιράν στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ, στο νότιο Ιράκ, όπου εδώ και δύο μήνες συνεχίζεται η σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή που έχει βιώσει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Από την 1η Οκτωβρίου, οι Ιρακινοί διαδηλώνουν ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης, που το θεωρούν «διεφθαρμένο» και υποστηριζόμενο από την Τεχεράνη.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και στη Νασιρίγια, ιστορικό προπύργιο της εξέγερσης στο Ιράκ που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, η οποία είναι κομμένη στα δύο, αλλά και στην Κερμπάλα.

Στην επαρχία Βασόρα, όπου υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, οι βασικοί οδικοί άξονες είναι επίσης κλειστοί από τους διαδηλωτές, οι οποίοι εμποδίζουν τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες να φτάσουν στα γραφεία τους.

Ο δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι Ουμ Κασρ, ζωτικής σημασίας για τις εισαγωγές τροφίμων στο Ιράκ, είναι επίσης κλειστός, ενώ οι δυνάμεις της τάξης έχουν αποπειραθεί αρκετές φορές να τον ανοίξουν τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν διαδηλωτές.