ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καλεί τα ομοσπονδιακά να παρέμβουν στο νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε σήμερα την άδεια στα ομοσπονδιακά δικαστήρια να παρέμβουν κατά του νέου, πολύ περιοριστικού, νόμου της Πολιτείας του Τέξας για τις αμβλώσεις, ωστόσο δεν έφτασε στο σημείο να αναστείλει την εφαρμογή του.

Αυτή η ενδιάμεση απόφαση αίρει τα διαδικαστικά εμπόδια λόγω των οποίων οι ομοσπονδιακοί δικαστές δεν μπορούσαν να μπλοκάρουν τον νόμο, ο οποίος παραβιάζει τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου και απαγορεύει την άμβλωση από τη στιγμή που μπορεί να καταγραφεί χτύπος καρδιάς του εμβρύου –δηλαδή γύρω στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης– ακόμη και σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε το 1973 και επαναβεβαίωσε το 1992 ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε άμβλωση όταν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι την 22η-24η εβδομάδα της κύησης. Όμως στο Τέξας οι νομοθέτες εναπόθεσαν την εφαρμογή του νόμου «αποκλειστικά» στους πολίτες, περιπλέκοντας την παρέμβαση των δικαστηρίων. Οι πολίτες μπορούν να προσφεύγουν δικαστικά εναντίον των γυναικών και όσων τις βοηθούν να κάνουν άμβλωση και θα λαμβάνουν αμοιβή 10.000 δολάρια για αυτό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε αρχικά να παρέμβει, επικαλούμενο αυτές τις «νέες διαδικασίες». Η αδράνειά του, που θεωρήθηκε ως ένδειξη της επιρροής των τριών συντηρητικών δικαστών που διόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, επικρίθηκε δριμύτατα από την αριστερά. Η δικαστική διαμάχη εντάθηκε στη συνέχεια, αναγκάζοντάς το να εξετάσει την υπόθεση.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, την 1η Νοεμβρίου, οι περισσότεροι δικαστές εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για αυτούς τους νέους «μηχανισμούς» εφαρμογής του νόμου που ήθελε να εφαρμόσει το Τέξας. Σήμερα, τα οκτώ μέλη του Δικαστηρίου συμφώνησαν ότι «η αρχή που προστατεύει την κυριαρχία των 50 Πολιτειών (…) δεν παρεμποδίζει την προσφυγή σε ομοσπονδιακά δικαστήρια». Μόνο ο συντηρητικός δικαστής Κλάρενς Τόμας διαφώνησε.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς και οι τρεις προοδευτικοί δικαστές πρόσθεσαν, σε μια ξεχωριστή ανακοίνωσή τους, ότι θα επιθυμούσαν να μπλοκαριστεί γρήγορα αυτός ο νόμος από τα δικαστήρια, «λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές και μόνιμες επιπτώσεις του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ