ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αναστέλλει το νόμο του Τέξας για την άμβλωση – Ο «δάκτυλος» Τραμπ 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφερε μια μεγάλη νίκη στους πολέμιους της άμβλωσης τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, αρνούμενο να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, διχασμένο – τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση – δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι η έγκριση του διορισμού της «εκλεκτής» του τότε προέδρου των ΗΠΑ Έιμι Κόνι Μπάρετ  τον Οκτώβριο του 2020 στο Ανώτατο Δικαστήριο άλλαξε τις ισορροπίες, με ξεκάθαρη η υπεροχή των συντηρητικών δικαστών.

Η προσθήκη της Μπάρετ, πολύ θρησκευόμενης χριστιανής, πολέμιας της άμβλωσης, στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και οι ευρύτερες αλλαγές στη σύνθεση των ομοσπονδιακών δικαστηρίων με τους διορισμούς συντηρητικών, προβάλλεται από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα διαρκείας του Τραμπ. 
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr