ΗΠΑ: Θετική στον νεό κορονοϊό, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι

Η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, έκανε γνωστό εχθες Κυριακή πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό και έχει ήπια συμπτώματα της νόσου που προκαλεί.

Η 42χρονη Τζεν Ψάκι, διευκρίνισε πως είναι πλήρως εμβολιασμένη και είδε για τελευταία φορά τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Τρίτη, όταν κάθισαν σε εξωτερικό χώρο, τηρώντας απόσταση 1,8 μέτρων και φορώντας μάσκες. Ο κ. Μπάιντεν υποβλήθηκε ήδη σε τεστ, που είχε αρνητικό αποτέλεσμα, ανέφερε πρόσωπο ενημερωμένο σχετικά.

«Μολονότι δεν είχα στενή επαφή διά ζώσης με τον πρόεδρο ή ανώτερα στελέχη του προσωπικού του Λευκού Οίκου από την Τετάρτη –και υποβαλλόμουν σε τεστ με αρνητικά αποτελέσματα για τέσσερις ημέρες μετά την τελευταία επαφή– ανακοινώνω το σημερινό θετικό τεστ για λόγους διαφάνειας», σημείωσε η κυρία Ψάκι.

Η διευθύντρια επικοινωνίας και εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας είναι από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν που προσβλήθηκε από τον ιό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Δημοκρατικός τον Ιανουάριο. Πρόσφατα είχε επίσης μολυνθεί ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Η Τζεν Ψάκι αποφάσισε να μη συνοδεύσει τον πρόεδρο στο ταξίδι του στην Ευρώπη επειδή μέλη της οικογένειάς της μολύνθηκαν από τον ιό, γεγονός που την ώθησε να τεθεί σε καραντίνα την Τετάρτη, εξήγησε η ίδια.

Σχεδιάζει να επιστρέψει στην εργασία της έπειτα από 10ήμερη απομόνωση, αφού υποβληθεί ξανά σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί αρνούνται, ή αποφεύγουν, να λάβουν εμβόλια για την COVID-19.

Η Τζεν Ψάκι είχε πει νωρίτερα φέτος ότι ο αμερικανός πρόεδρος, που είναι και αυτός πλήρως εμβολιασμένος, υποβάλλεται σε τεστ τυχαία κάθε περίπου δύο εβδομάδες, κατόπιν σύστασης του γιατρού του, του Κέβιν Ο’ Κόνορ. Ο κ. Μπάιντεν, 78 ετών και άρα εξ ορισμού πρόσωπο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, έλαβε τον περασμένο μήνα τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ο προκάτοχος του σημερινού προέδρου, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, αψηφούσε τη σύσταση για τις μάσκες κι υποβάθμιζε αρχικά τη σοβαρότητα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Προσβλήθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020· σύμβουλοί του, ανάμεσά τους η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Κέιλι Μακενάνι, επίσης μολύνθηκαν.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με 745.378 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 45,91 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ