ΗΠΑ: Τέλος στις άμεσες επαναπροωθήσεις στα σύνορα από τα ξημερώματα – Τραμπ: «Ημέρα ατιμίας»

Το μέτρο, που είχε ληφθεί στη διάρκεια της πανδημίας, επέτρεπε την άμεση επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που περνούσαν τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ

Παρελθόν είναι οι άμεσες επαναπροωθήσεις στα αμερικανικά σύνορα από τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον – 5 το πρωί ώρα Ελλάδας), καθώς ήρθη το μέτρο γνωστό ως Title 42. 

Το μέτρο, που είχε ληφθεί στη διάρκεια της πανδημίας,  επέτρεπε την άμεση επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που περνούσαν τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ.
Το Title 42 ενεργοποιήθηκε το 2020 από την κυβέρνηση του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο διάδοχός του Μπάιντεν παρέτεινε την ισχύ του.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανησυχεί ότι θα υπάρξει μαζική εισροή μεταναστών στις μεθοριακές πόλεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν σήμερα περισσότερους από 25.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ ταυτόχρονα υιοθέτησαν και νέους περιορισμούς για το δικαίωμα στο άσυλο, λίγες ώρες πριν από την άρση ενός μέτρου.

Οι πόλεις Ελ Πάσο, Μπράουνσβιλ και Λαρέντο κήρυξαν τοπικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να αυξήσουν τους πόρους που μπορούν να διαθέσουν για την αντιμετώπιση των μεταναστών που είναι ήδη παρόντες, κυρίως ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική. Στο Ελ Πάσο, εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους, πολλοί πάνω σε χαρτόνια.

«Ημέρα ατιμίας» 

«Αύριο (σ.σ σήμερα) θα είναι μια μέρα ατιμίας. Θα έχεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να ξεχύνονται στη χώρα μας», υποστήριξε ο Τραμπ σε συνέντευξή του, μια έμμεση αναφορά στην ομιλία του προέδρου Ρούσβελτ όταν οι Ιάπωνες επιτέθηκαν στις ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ.

«Αν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και έχουν μολυσματικές ασθένειες και πολλά άλλα προβλήματα, δεν θέλουμε να είναι στη χώρα μας. Έχουμε αρκετά προβλήματα αυτή τη στιγμή. Έχουμε προβλήματα όπως δεν είχαμε ποτέ στην ιστορία της χώρας μας», είπε ο Τραμπ, ο οποίος είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πηγή: skai.gr