ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ: Τέλος στην ιδιαίτερη μεταχείρηση των Κουβανών μεταναστών

Την ανάκληση ενός μέτρου που παρείχε αυτόματη άδεια παραμονής σε οποιονδήποτε σχεδόν Κουβανό έφθανε στις ΗΠΑ, είτε έχει ταξιδιωτικά έγγραφα είτε όχι, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση Ομπάμα. Με την απόφαση βάζει τέλος σε μια παλιά εξαίρεση στον κανόνα της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η πολιτική αυτή, γνωστής και ως «βρεγμένο πόδι, στεγνό πόδι», επέτρεπε την παραμονή σε κάθε Κουβανό που πατούσε το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος αλλά επέβαλλε την επιστροφή όσων περισυλλέγονταν στη θάλασσα. Οι κουβανοί πολιτικοί αποζητούσαν την κατάργησή της εδώ και χρόνια.

Η αλλαγή προετοιμαζόταν εδώ και μήνες αλλά ανακοινώθηκε απότομα για να αποφευχθεί η έλευση χιλιάδων ανθρώπων που θα προσπαθούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω των θαλάσσιων στενών μεταξύ της κομμουνιστικής νησιώτικης χώρα και της πολιτείας της Φλόριντα, πριν από οποιαδήποτε ημερομηνία λήξης που θα προαναγγέλλονταν.

ΗΠΑ και Κούβα διαπραγματεύονταν επί μήνες
την αλλαγή, η οποία περιλαμβάνει τη συμφωνία της Κούβας να επιτρέψει σε όσους αποτρέψουν οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στο νησί.

Οι ΗΠΑ βάζουν τέλος και σε ένα πρόγραμμα που επέτρεπε την είσοδο στη χώρα κουβανών ιατρών και παρεμφερών επαγγελματιών. Το πρόγραμμα δεν ήταν δημοφιλές στην Κούβα γιατί ενέπνεε τους γιατρούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, μειώνοντας το εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ περισυλλέγει κάθε χρόνο χιλιάδες Κουβανούς που προσπαθούν να διασχίσουν το θαλάσσιο πέρασμα των 145 χλμ, αλλά σε δεκάδες χιλιάδων που φτάνουν στις ΗΠΑ, ακόμα και μέσω Μεξικού, έχει επιτραπεί η παραμονή στη χώρα, την ίδια στιγμή που μετανάστες από άλλες χώρες έχουν περισυλλεγεί και απελαθεί στις χώρες τους.

Πηγή: skai.gr