«Πράσινη ταφή» στις ΗΠΑ: Πολιτείες εγκρίνουν την μετά θάνατον «κομποστοποίηση» 

Η μία μετά την άλλη, όλο και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ υιοθετούν μία νέα επιλογή ταφής νεκρών: την ανθρώπινη κομποστοποίηση 

Η μία μετά την άλλη, όλο και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ υιοθετούν μία νέα επιλογή ταφής νεκρών: την ανθρώπινη κομποστοποίηση. 

Όσο.. μακάβριο και αν ακούγεται, ακόμα και για τους πιο ανοιχτόμυαλους ή και άθεους, η κομποστοποίηση της σορού και η μετατροπή των ανθρώπινων λειψάνων σε οργανικό χώμα (λίπασμα), θεωρείται μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στις ΗΠΑ. 

Υπέρμαχοι της μεθόδου λένε ότι η κομποστοποίηση νεκρών είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από τις «κλασσικές» ταφές με φέρετρα  και την αποτέφρωση ενώ στην πραγματικότητα δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις παραδοσιακές πρακτικές πολλών πολιτισμών για την επιστροφή ενός σώματος στο έδαφος.

Πρόσφατα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης υπέγραψε νομοσχέδιο που προβλέπει την «φυσική οργανική μείωση» (ή μετατροπή της σορού του νεκρού σε έδαφος) ενώ ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2027.

Εκτός από την Καλιφόρνια, άλλες πολιτείες που έχουν εγκρίνει την κομποστοποίηση νεκρών είναι η Ουάσινγκτον, το Κολοράντο, το Όρεγκον και το Βερμόντ και η Καλιφόρνια.

Πώς γίνεται Η σορός του νεκρού τοποθετείται σε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο δοχείο, μαζί με φυτικό υλικό όπως ροκανίδια και άχυρο - το καταλληλότερο οργανικό για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποσύνθεσης από τα μικρόβια. Η σορός αποσυντίθεται σε περίπου ένα μήνα και στο τέλος της διαδικασίας, παράγεται κάτι λιγότερο από ένα κυβικό μέτρο χώμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για κηπουρικές εργασίες....

Πηγή: skai.gr