ΗΠΑ: Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο Δημοκρατικός Άντριου Κουόμο, «παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες», σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας ανεξάρτητης έρευνας που ζήτησε η δικαιοσύνη, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς.

«Η ανεξάρτητη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες και, με αυτές τις πράξεις του, παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία και εκείνη της πολιτείας», διαβεβαίωσε η εισαγγελέας, διευκρινίζοντας πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν «πρώην και νυν» δημόσιοι υπάλληλοι της πολιτείας.

Η έκθεση της έρευνας αποδίδει στον Άντριου Κουόμο απρεπείς κινήσεις, «φιλιά και ανεπιθύμητες αγκαλιές», όπως και «ανάρμοστα σχόλια».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο κυβερνήτης και το προσωπικό του «προχώρησαν, επίσης, σε αντίποινα σε βάρος τουλάχιστον μίας υπαλλήλου επειδή κατέθεσε», επισημαίνει σε ένα δελτίο τύπου το γραφείο της εισαγγελέως.

«Εντέλει, η εκτελεστική ομάδα του κυβερνήτη ευνόησε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας, που κατέστησε πιθανή την παρενόχληση και ένα εχθρικό εργασιακό κλίμα», προσθέτει το γραφείο.

Σύμφωνα με τη Λετίσια Τζέιμς, εναπόκειται στον ίδιο τον κυβερνήτη να «βγάλει συμπεράσματα» από την έρευνα.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν γνωρίζει εάν ο Κουόμο πρόκειται να παραιτηθεί, η εισαγγελέας απάντησε: «η απόφαση ανήκει στον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η έκθεση μιλάει από μόνη της».

Ωστόσο, ο Κουόμο διαβεβαίωσε πως δεν «άγγιξε ποτέ κάποιον με ανάρμοστο τρόπο ούτε προέβη σε ακατάλληλες σεξουαλικές προσεγγίσεις», μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης, που τον κατηγορεί ότι παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια.

«Πάνω απ’ όλα, θέλω να γνωρίζετε (…) ότι δεν άγγιξα ποτέ κανέναν με ανάρμοστο τρόπο ούτε προέβην σε ακατάλληλες σεξουαλικές προσεγγίσεις», τόνισε ο 63χρονος κυβερνήτης.

«Απλά δεν είμαι εγώ αυτό το άτομο και δεν υπήρξα ποτέ αυτό το άτομο», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί, δείχνοντας να το αποκλείει, την ώρα που πολλά στελέχη από το κόμμα των Δημοκρατικών τον καλούν να εγκαταλείψει τη θέση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ