Νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ - Αναμένεται να αγγίξει τα 400 εκατ. δολάρια

Το αμερικανικό πακέτο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS και διάφορα άλλα συστήματα πυροβολικού

Νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN.

Το αμερικανικό πακέτο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS και διάφορα άλλα συστήματα πυροβολικού. Θα περιλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά γεφυροφόρα άρματα για τη διέλευση χαρακωμάτων και στενών υδάτινων εμποδίων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν ένα ακόμη πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών για HIMARS και πυροβολικό, αλλά δεν διευκρίνισε την έκτασή του.

Αυτή η βοήθεια θα αντληθεί απευθείας από τα αποθέματα των ΗΠΑ στο πλαίσιο του κανονισμού  Προεδρικής Αρχής Απόσυρσης (PDA), που σημαίνει ότι τα όπλα και ο εξοπλισμός μπορούν να φτάσουν στην Ουκρανία γρήγορα. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAID), η οποία συνάπτει συμβάσεις με τη βιομηχανία για την προμήθεια των προμηθειών και απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Με το πακέτο που αναμένεται την Παρασκευή, οι ΗΠΑ θα έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022. 

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υποφέρουν από έλλειμμα πυροβολικού, πυρομαχικών, αεροπλάνων και αρμάτων, δήλωσε στο μεταξύ την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: skai.gr