Κλείσιμο

Φρίκη στις ΗΠΑ: Νεκροταφεία εντοπίστηκαν σε 53 οικοτροφεία Ινδιάνων

Μια έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών για τη σκοτεινή ιστορία των οικοτροφείων για Ινδιάνους οδήγησε στην ανακάλυψη «επισημασμένων και αμαρκάριστων» νεκροταφείων σε 53 από αυτά, όπως ανέφερε σήμερα η υπουργός Ντεμπ Χάαλαντ.

Η Χάαλαντ, η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που αναλαμβάνει υπουργός, είχε ανακοινώσει αυτήν την έρευνα πέρσι. Το 2020 προώθησε έναν νόμο για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης που θα ερευνούσε τις συνθήκες στα πρώην ινδιάνικα οικοτροφεία. Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.

«Οι συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούσαν τα ομοσπονδιακά ινδιάνικα οικοτροφεία (…) είναι σπαρακτικές και αδιαμφισβήτητες. Προτεραιότητά μου είναι όχι μόνο να δώσω φωνή στους επιζώντες και τους απογόνους (των οικότροφων) αλλά και να αντιμετωπίσω την κληρονομιά αυτής της πολιτικής ώστε οι ιθαγενείς λαοί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να κλείσουν τις πληγές τους», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Οι συνθήκες στα οικοτροφεία αυτά ήρθαν στην επικαιρότητα πέρσι, όταν ανακαλύφθηκαν στον Καναδά οι τάφοι 215 παιδιών στον χώρο όπου βρισκόταν το σχολείο Κάμλουπς. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς διενήργησε πλήρη έρευνα για τα σχολεία αυτά μέσω μιας Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Μέχρι και σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε κάνει κάποιο επίσημο απολογισμό για την κληρονομιά αυτών των σχολείων. Ουδέποτε ανακοίνωσε πόσα παιδιά φοίτησαν εκεί, πόσα πέθαναν ή εξαφανίστηκαν, ή ακόμη και πόσα τέτοια σχολεία υπήρχαν.

Επί 150 και πλέον χρόνια, τα παιδιά των ιθαγενών Αμερικανών στις ΗΠΑ απομακρύνονταν δια της βίας από τις φυλές τους και στέλνονταν σε τέτοια σχολεία, αρχής γενομένης από το 1819, σε μια προσπάθεια εξαναγκαστικής αφομοίωσης. Τα σχολεία εξαρτώνταν από την αμερικανική κυβέρνηση ή από εκκλησίες που είχαν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Πολλά παιδιά κακοποιήθηκαν και για δεκάδες χιλιάδες από αυτά δεν ξανακούστηκε ποτέ τίποτα, σύμφωνα με ακτιβιστές και ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ