ΗΠΑ: «Μάχη» στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του ισραηλινού Iron Dome

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαγάγει ψηφοφορία «πριν από το τέλος της εβδομάδας» επί νέου σχεδίου νόμου, που προβλέπει τη χρηματοδότηση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ «Σιδηρούς Θόλος», υποσχέθηκε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων που πυροδότησε η αφαίρεση του κονδυλίου από το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

«Μίλησα με τον (σ.σ. ισραηλινό) υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ πριν από δυο ώρες μόλις και τον διαβεβαίωσα πως το κείμενο θα εγκριθεί από τη Βουλή», δήλωσε ο Στένι Χόγερ ενώπιον του ημικυκλίου αργά την Τρίτη.

Ο επικεφαλής της οριακής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών επέμεινε πως έχει την «πρόθεση να θέσει σε ψηφοφορία πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας σχέδιο νόμου (...) που θα χρηματοδοτήσει πλήρως τον Σιδηρού Θόλο», αντιπυραυλικό σύστημα «αμυντικής» φύσης, «απόλυτα αναγκαίο» για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Σκοπεύει να αξιοποιήσει ταχεία διαδικασία, που προβλέπει το κείμενο είτε να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των παρόντων κοινοβουλευτικών, είτε ομόφωνα, διά βοής. Κατόπιν, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) θέλει να εγκριθεί αυτό το κείμενο», όπως και όλοι οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, είπε.

Την Τρίτη, το Δημοκρατικό Κόμμα απέσυρε διάταξη του νομοσχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους που προέβλεπε να διατεθεί κονδύλι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι Δημοκρατικοί πιέστηκαν από ορισμένα μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που δεν ήθελαν να συνδεθούν τα δύο κείμενα. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών διαβεβαίωσαν αμέσως ότι η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί δι’ άλλης οδού, ότι δεν υπάρξει καμιά «διακοπή» της.

Όμως ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Κέβιν Μακάρθι, τους κατηγόρησε πως «συνθηκολόγησαν» με «ριζοσπαστικά» μέλη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας που κατ’ αυτόν εμφορούνται από «αντισημιτισμό», ενώ την κίνηση επέκριναν επίσης κεντρώοι Δημοκρατικοί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψήφιζαν το υπό εξέταση σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, κάτι που το καταδικάζει σε αποτυχία. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να κατακεραυνώσουν τους Δημοκρατικούς.

«Τραγικό. Οι ηγέτες των Δημοκρατιών παραδίνονται στην αντισημιτική αριστερά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του δεξιού γερουσιαστή Τεντ Κρουζ μέσω Twitter.

Αρκετοί κεντρώοι Δημοκρατικοί εμφανίστηκαν εξαγριωμένοι εξαιτίας της υποτιθέμενης πίεσης της αριστερής πτέρυγας.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως ορισμένοι Δημοκρατικοί συνάδελφοι» θα προτιμούσαν να ψηφίσουν εναντίον του νομοσχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους «παρά να υπερασπιστούν έναν από τους πιο σημαντικούς μας συμμάχους», ανέφερε μέσω Twitter ο βουλευτής Ντιν Φίλιπς.

Άλλη βουλεύτρια των Δημοκρατικών, η Ελίσα Σλότκιν, πρώην αναλύτρια της CIA, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την εναντίωση στη χρηματοδότηση του συστήματος Σιδηρούς Θόλος, κρίνοντας πως δείχνει την υποτιθέμενη «βούληση» συναδέλφων της «να επιτεθούν σε κάτι –ό,τι κι αν είναι αυτό– που συνδέεται με το κράτος του Ισραήλ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ