Κλείσιμο

ΗΠΑ: Καταργείται η διάταξη που επιτρέπει την άμεση απέλαση των μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα τερματίσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουν από την αρχή της πανδημίας, λόγω της οποίας είχε ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργεί το σύστημα παροχής ασύλου στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι υγειονομικές αρχές έκριναν ότι η απαγόρευση δεν είναι πλέον απαραίτητη για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Το λεγόμενο «Άρθρο 42», η διάταξη που επιτρέπει μέχρι τώρα την άμεση απέλαση των μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα, θα αρθεί στις 23 Μαΐου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η απόφαση αυτή ελήφθη αφού εξετάστηκε «η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τη δημόσια υγεία» και «η διαθεσιμότητα εργαλείων για την αντιμετώπιση της Covid-19».

Η απόφαση επικρίθηκε αμέσως από Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι έχει προκαλέσει μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στα σύνορα. «Η χειρότερη είδηση για τη χώρα σήμερα: η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιτρέψει να μπουν διπλάσιοι παράτυποι μετανάστες», έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ. Ταυτόχρονα, είπε ότι πρόκειται για την «καλύτερη νέα πολιτική» για το κόμμα του, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο μετριοπαθής Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν έκανε επίσης λόγο για μια «τρομακτική απόφαση», σχολιάζοντας ότι η χώρα «δεν είναι διόλου έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις ροές».

Ο Μαγιόρκας παραδέχτηκε ότι το μέτρο μπορεί να ενθαρρύνει τους παράτυπους μετανάστες. «Ξέρουμε ότι οι διακινητές θα διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες για να εκμεταλλευτούν τους ευάλωτους μετανάστες. Αλλά είμαστε σαφείς: όσοι δεν έχουν νόμιμο λόγο να μείνουν στις ΗΠΑ, θα απελαθούν», πρόσθεσε.

Το υπουργείο σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια «στρατηγική διαχείρισης» της αύξησης των αφίξεων. Εξακόσιοι πράκτορες έχουν ήδη σταλεί στα σύνορα για να ελέγχουν τους φακέλους των νεοαφιχθέντων, να εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου και να απελαύνουν γρήγορα όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είπε ο Μαγιόρκας. «Ανάλογα με τις ανάγκες» δεν αποκλείεται να σταλούν ενισχύσεις.

Με βάση τους κανόνες που εφαρμόζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλοι οι ενήλικες και οι περισσότερες οικογένειες μεταναστών στέλνονταν αμέσως πίσω στο Μεξικό, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο στο αμερικανικό έδαφος. Μόνο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι επιτρεπόταν να μείνουν στις ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr