Κλείσιμο

ΗΠΑ και Ισραήλ στηρίζουν την Κύπρο μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Την στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της απόφασης της Τουρκίας να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, συνεχίζοντας το μπαράζ αρνητικών αντιδράσεων προς την πολιτική Ερντογάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την κίνηση της Άγκυρας «πολύ προκλητική» και κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για την τουρκική ενέργεια, καθότι ενδέχεται να «αυξήσει τις εντάσεις» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Την «πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη» του Ισραήλ προς την Λευκωσία και το δικαίωμά της να ασκεί κυρίαρχα δικαιώματα στην ΑΟΖ της διατύπωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Κύπρο Σάμι Ρεβέλ.

Ο διπλωμάτης σημείωσε πως το Τελ Αβίβ παρακολουθεί «με σοβαρή ανησυχία» τις νεότερες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας πως η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται σε «κάθε απόπειρα παραβίασης» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για απόπειρα της Τουρκίας να προβάλει την ισχύ της και να ανατρέψει τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, που όμως καταλήγει μόνο σε καταδίκη και απομόνωση, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η Λευκωσία έχει ήδη λάβει την πλήρη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι έχει κάνει λόγο για «παράνομες ενέργειες» εκ μέρους της Άγκυρας κι έχει καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να απόσχει από ανάλογες δράσεις, προειδοποιώντας πως η ΕΕ θα αντιδράσει «καταλλήλως» και με «πλήρη αλληλεγγύη» προς την μεγαλόνησο.

Η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη στην Ρουμανία.

Ενστάσεις για την τουρκική συμπεριφορά έχει εκφράσει και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν φροντίσει τα τελευταία χρόνια να συγκροτήσουν τριμερή σχήματα τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο.

Οι τουρκικές γεωτρήσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλόμενους που έχει εκδώσει η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν το γεωτρύπανο Fatih, που σημαίνει «Πορθητής», και τρία συνοδευτικά σκάφη.
Πηγή: skai.gr