ΗΠΑ: Ισόβια για διακίνηση ναρκωτικών σε πρόσωπο κοντά στον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας

Πρόσωπο που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας , καταδικάστηκε χθες Τρίτη από την αμερικανική δικαιοσύνη να εκτίσει ισόβια για διακίνηση ναρκωτικών.

Πέρα από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Γιοβάνι Φουέντες Ραμίρες, που του απήγγειλε το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν όπου δικάστηκε τον Μάρτιο του 2021, τού επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 152 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράνομη εισαγωγή τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ και οπλοκατοχή.

Ο Γιοβάνι Φουέντες Ραμίρες φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας (2014-2022), τον Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που εγκατέλειψε την εξουσία στα τέλη του περασμένου μήνα και κατηγορείται κι ο ίδιος για «διαφθορά» από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προχθές Δευτέρα αποκάλυψε πως αποφάσισε το 2021 να τον εγγράψει στη μαύρη λίστα και να του επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Γιοβάνι Φουέντες Ραμίρες, αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον πρώην πρόεδρο πως τον βοηθούσε στη διακίνηση κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ, κάτι που ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες έχει διαψεύσει.

«Η καταστροφική πορεία του Φουέντες Ραμίρες (...), ο οποίος πλημμύρισε με κοκαΐνη τις ΗΠΑ, έφθασε επιτέλους στο τέρμα και θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε ομοσπονδιακή φυλακή», σχολίασε με ικανοποίηση ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Ντέιμιαν Γουίλιαμς, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τον περασμένο Μάρτιο στη Νέα Υόρκη ο αδελφός του πρώην προέδρου, ο Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, πρώην βουλευτής της Ονδούρας, καταδικάστηκε να εκτίσει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, που τον έκρινε ένοχο για την εισαγωγή 185 τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ