ΗΠΑ- Γκάφα ολκής ιερέα: Χρησιμοποίησε μια λάθος λέξη και χιλιάδες βαπτίσεις ακυρώθηκαν!

Ένας καθολικός ιερέας στην Αριζόνα μαθαίνει με τον σκληρό τρόπο ότι «οι λέξεις έχουν τη δική τους… σημασία» μετά από γκάφα μιας λέξης που ανάγκασε την καθολική εκκλησία να ακυρώσει χιλιάδες βαπτίσεις που έκανε για πολλά χρόνια!

Εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο ιερέας, Αντρές Αράνγκο, χρησιμοποιούσε πρώτο πληθυντικό αντί για πρώτο ενικό κατά τη διάρκεια των βαπτίσεων (Σε βαπτίζουμε στο όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος αντί για το ορθό «Σε βαπτίζω» - στα αγγλικά το λάθος είναι στις λέξεις «We» αντί για «I»).

Οι Καθολικοί πιστεύουν ότι μόνο ο Ιησούς Χριστός έχει τη δύναμη να βαφτίζει - όχι η ευρύτερη κοινότητα ή η Εκκλησία.

Ο κ. Αράνγκο παραιτήθηκε από τη θέση του και ζήτησε συγγνώμη. 

Σύμφωνα με την Καθολική Επισκοπή του Φίνιξ, ο αιδεσιμότατος Αράνγκο απήγγειλε λανθασμένα τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στο καθολικό τυπικό για τις βαπτίσεις μέχρι τις 17 Ιουνίου 2021. Η Καθολική Εκκλησία έχει κηρύξει άκυρες όλες τις βαπτίσεις που έκανε μέχρι εκείνη την ημερομηνία! 

Τα εκκλησιαστικά αρχεία δείχνουν ότι ο κ. Αράνγκο έφτασε στην περιοχή του Φοίνιξ ως πάστορας τον Φεβρουάριο του 2013.  Δεν είναι σαφές πόσες βαπτίσεις θεωρούνται άκυρες, αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για χιλιάδες άκυρες βαπτίσεις.  Εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι του Φίνιξ ζητούν να εμφανιστούν άτομα που βαπτίστηκαν από τον κ. Αράνγκο ή είχαν βαφτίσει τα παιδιά τους. 

Σε μια επιστολή προς τους τοπικούς καθολικούς εκκλησιαζόμενους, ο επίσκοπος του Φίνιξ Τόμας Όλμστεντ είπε ότι μια «προσεκτική μελέτη» του τυπικού, που διεξήχθη από τοπικούς αξιωματούχους σε συνεννόηση με αξιωματούχους του Βατικανού στη Ρώμη, τους οδήγησε να κηρύξουν άκυρες τις βαπτίσεις. 

Ο Ντιπάκ Σάρμα, καθηγητής θρησκευτικών στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο, είπε στο BBC ότι στη θρησκεία, οι μεμονωμένες λέξεις μπορεί να είναι «ισχυρές» και «μεταμορφωτικές». 

Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι το βάπτισμα είναι προϋπόθεση για τη Σωτηρία. 

Ο καθηγητής Σάρμα είπε ότι η βάπτιση -όπως τα τελετουργικά και οι δραστηριότητες σε όλες τις θρησκείες- αποτελούν βασικό μέρος της θρησκευτικής ταυτότητας και σε αυτή την περίπτωση «κάνει κάποιον καθολικό». 

«Διαφορετικές παραδόσεις, είτε ο Καθολικισμός, είτε ο Ιουδαϊσμός είτε ο Ινδουισμός, έχουν όλα διαφορετικά πρότυπα που πρέπει να ακολουθήσετε για να γίνετε ένας πλήρως αυθεντικός Καθολικός, για παράδειγμα», είπε. 

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι εκκλησιαστικοί που γνώριζαν τον κ. Αράνγκο εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για το λάθος τους. «Δεν νομίζω ότι ήταν κάτι που έκανε επίτηδες», είπε στο κανάλι 12 News η Έβελιν Ορτέγκα, μια γυναίκα της οποίας η βάπτιση του παιδιού είναι πλέον άκυρη.
 

Πηγή: bbc.com