ΗΠΑ-Ιαπωνία-Νότια Κορέα: Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας από τους ηγέτες των τριών κρατών

Οι τρεις ηγέτες ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου πως η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ θα διαβουλεύονται συστηματικά και άμεσα στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν «απειλές».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε χθες Παρασκευή στο Καμπ Ντέιβιντ τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ για τριμερή σύνοδο κορυφής που χαρακτήρισε «ιστορική» και έστειλε ηχηρό μήνυμα ενότητας με αποδέκτη την Κίνα.

Οι τρεις ηγέτες ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου πως η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ θα διαβουλεύονται συστηματικά και άμεσα στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν «απειλές».

Ο Μπάιντεν επαίνεσε το «πολιτικό θάρρος» των προσκεκλημένων του, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεπεράσουν ιστορικές διαφορές που απορρέουν από την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής της κορεατικής χερσονήσου (1910-1945).

«Δεν μιλάμε για μια ημέρα, μια εβδομάδα ή έναν μήνα. Πρόκειται για δεκαετίες» συνεργασίας, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην τριμερή σύνοδο κορυφής, η οποία πυροδότησε επικρίσεις από το Πεκίνο.

Σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα καταδίκασαν την «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» και τις «παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις» του Πεκίνου, εν μέσω έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων για διαφιλονικούμενη ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μονομερή προσπάθεια αλλαγής του status quo στη θαλάσσια περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση οι τρεις ηγέτες, στην οποία υπογραμμίζουν επίσης τη «σπουδαιότητα της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν».

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα «να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων». Προανήγγειλαν επίσης τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων για πολλά χρόνια και τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας στο κορυφαίο επίπεδο, «κόκκινου τηλεφώνου» για τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου επικρατεί ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και για ενδεχόμενη κινεζική στρατιωτική εισβολή στην Ταϊβάν.

Δηκτικό σχόλιο του κινέζου ΥΠΕΞ

Το Πεκίνο δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ. Απευθυνόμενος στις ηγεσίες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι σχολίασε δηκτικά πρόσφατα: «Μπορείτε να ξανθύνετε τα μαλλιά σας ή να λεπτύνετε τη μύτη σας όσο θέλετε. Δεν θα γίνετε ποτέ Ευρωπαίοι ή Δυτικοί».

«Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι ρίζες μας» τόνισε, προτρέποντας το Τόκιο και τη Σεούλ να συνεργαστούν με το Πεκίνο.

Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει καλά πως μερίδα της κοινής γνώμης τόσο στην Ιαπωνία όσο και, κυρίως, στη Νότια Κορέα δεν βλέπει με καλό μάτι την προσέγγιση Τόκιο-Σεούλ. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ουάσινγκτον είναι να δοθεί συνέχεια στην τριμερή συνεργασία μετά την αλλαγή προσώπων στην εξουσία. Για παράδειγμα, η θητεία του νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν λήγει το 2027 και δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής.

Δεν συζητήθηκε στο Καμπ Ντέιβιντ η ρίψη μολυσμένων με ραδιενέργεια υδάτων από τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, δηλώνει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η διένεξη σχετικά με την αναμενόμενη εντός ημερών ρίψη υδάτων από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν βρισκόταν στην ατζέντα της τριμερούς συνόδου στο Καμπ Ντέιβιντ και δεν συζητήθηκε.

Ο κ. Γιουν δήλωσε πως θέλει να υπάρξει διαφάνεια σχετικά με τα ύδατα αυτά και ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με βάση τις διαδικασίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να καθυστερήσει τη ρίψη των επεξεργασμένων αλλά ακόμη ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα για να μην προκαλέσει αντιδράσεις στη Νότια Κορέα ενόψει της συνόδου του ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα, του νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν και του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με οικοδεσπότη τον τελευταίο στο Καμπ Ντέιβιντ (Μέριλαντ) χθες.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα θα επισκεφθεί αύριο το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δήλωσε πως θα επισκεφθεί το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα αύριο Κυριακή, προτού η κυβέρνησή του λάβει οριστική απόφαση για το πότε θα αρχίσει η ρίψη στη θάλασσα επεξεργασμένων αλλά ακόμη ραδιενεργών υδάτων που χρησιμοποιήθηκαν εκεί.

Η κυβέρνηση «βρίσκεται στο τελικό στάδιο» της διαδικασίας λήψης απόφασης, είπε ο κ. Κισίντα χθες Παρασκευή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα έκθεση που δίνει πράσινο φως στη ρίψη στη θάλασσα ραδιενεργών υδάτων από τις αρχές της Ιαπωνίας, που λένε ότι είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση διότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για την αποθήκευσή τους στην εγκατάσταση.

Η απόφαση όμως επικρίνεται από την Κίνα και συναντά σφοδρή αντίδραση από οργανώσεις πολιτών τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη Νότια Κορέα.

Οι ιαπωνικές αρχές διαβεβαιώνουν πως έχουν ήδη αφαιρέσει ή θα αφαιρέσουν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία από τα νερά αυτά, με εξαίρεση το τρίτιο, ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να φιλτραριστεί.

Ο κ. Κισίντα έκανε την αναγγελία αυτή στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: skai.gr