ΗΠΑ: Ο Μπολσονάρου πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών ή να αιτηθεί διαφορετική βίζα

Την εισαγωγωή σε νοσοκομείο του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, «με πόνους στην κοιλιακή χώρα», επιβεβαίωσε η σύζυγός του, Μισέλ με ανάρτησή της στο Instagram

Τις δύο επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου για να παραμείνει στις ΗΠΑ, επισήμανε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι όποιος εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με βίζα τύπου «Α», που χορηγείται σε αρχηγούς κρατών και διπλωμάτες, οφείλει είτε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών, είτε να αιτηθεί βίζα διαφορετικού τύπου εφόσον δεν κατέχει πλέον επίσημο αξίωμα.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου φέρεται να χρησιμοποίησε βίζα τύπου «Α» για να ταξιδέψει στη Φλόριντα, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, προκειμένου να μην παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Βρισκόταν στις ΗΠΑ όταν υποστηρικτές του εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου, του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το καθεστώς της βίζας οποιουδήποτε, αλλά αναφερόμενος στους κανόνες που αφορούν τη διαδικασία, είπε: «Εάν κάποιος δεν βρίσκεται νομίμως στις ΗΠΑ, τότε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας μπορεί να τον απομακρύνει».

Μπολσονάρου

Την εισαγωγή σε νοσοκομείο του τέως προέδρου της Βραζιλίας «με πόνους στην κοιλιακή χώρα», επιβεβαίωσε στο μεταξύ η σύζυγός του, Μισέλ.

«Είναι υπό παρακολούθηση» για «προβλήματα στην κοιλιακή χώρα», ανέφερε η Μισέλ Μπολσονάρου σε ανάρτησή της στο Instagram, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο νοσοκομείο εισήχθη ο σύζυγός της. Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του ζεύγους.

Νωρίτερα η βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo είχε μεταδώσει πως εισήχθη στο AdventHealth Celebration Hospital του Ορλάντο, την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσαν υποστηρικτές του εναντίον του προεδρικού μεγάρου, του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας.

Ο Μπολσονάρου έφτασε στη Φλόριντα στις 30 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Λούλα.

Ο τέως πρόεδρος φέρεται να μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Ορλάντο σήμερα Δευτέρα. 

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί

Ο Μπολσονάρου μπορεί να μην βιάζεται να επιστρέψει στη Βραζιλία, όπου κατηγορείται ότι υποκίνησε ένα βίαιο κίνημα άρνησης του εκλογικού αποτελέσματος, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς περί νοθείας.

Ο Λούλα, που έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα κυνηγήσει τον Μπολσονάρου, αν χρειαστεί, τον κατηγόρησε χθες για την εισβολή. «Αυτός ο γενοκτόνος (…) ενθαρρύνει (σ.σ. τις ταραχές) μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης από το Μαϊάμι. Όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν πολλές ομιλίες του πρώην προέδρου στις οποίες ενθαρρύνει όλα αυτά», τόνισε.

Ο Μπολσονάρου ήταν ήδη υπό έρευνα, σε τέσσερις υποθέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προτού να χάσει την προεδρία. Νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι μπορεί να μπει στο στόχαστρο και άλλης έρευνας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αντιδημοκρατικές κινητοποιήσεις, για τις οποίες έχουν ήδη γίνει πολλές συλλήψεις. Εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξάντρ ντε Μοράες εκδώσει ένταλμα σύλληψης όσο ο Μπολσονάρου βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει, θεωρητικά, να επιστρέψει στη Βραζιλία και να παραδοθεί στην αστυνομία. Αν αρνηθεί, η Βραζιλία μπορεί να εκδώσει «Κόκκινο Σήμα» μέσω της Ιντερπόλ για να ζητήσει τη σύλληψή του από την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια η Βραζιλία θα πρέπει να ζητήσει επισήμως την έκδοσή του. Ο Μπολσονάρου μπορεί να ασκήσει έφεση στα αμερικανικά δικαστήρια ή και να ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο – δεν υπάρχει όμως κάποια εγγύηση ότι αυτό θα εμποδίσει την επιστροφή του τελικά στη Βραζιλία.

Ο πρώην πρόεδρος του Παναμά Μαρτινέλι εκδόθηκε από τις ΗΠΑ στον Παναμά το 2018, τρία χρόνια αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αυτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr