Εντοπίστηκαν κρούσματα της Όμικρον σε ελάφια στις ΗΠΑ -Τι ανησυχεί τους ερευνητές

Σε αρκετά ελάφια με λευκή ουρά, που ζουν στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, εντοπίστηκαν κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν το εν λόγω παραλλαγμένο στέλεχος εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς η μετάδοση του ιού ανάμεσα στα συγκεκριμένα ζώα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, οι οποίες ίσως μολύνουν και τους ανθρώπους. Εξάλλου, η Covid-19 είναι ζωονοσογόνα νόσος, που σημαίνει ότι μεταδόθηκε αρχικά από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν ατέρμονο κύκλο, όπου ο ιός θα μεταδίδεται συνεχώς από το ένα ελάφι στο άλλο και θα δημιουργούνται νέες παραλλαγές», αναφέρει στους New York Times ο Σουρές Κουτσιπούντι, μικροβιολόγος κτηνίατρος, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας των ερευνητών.

Τα ελάφια θα μπορούσαν να είναι ένας ιδιαίτερα προβληματικός φορέας του ιού, καθώς οι άνθρωποι συνήθως επιθυμούν να τα πλησιάσουν. Πρόκειται για ζώα που περιπλανιούνται σε πολλές περιοχές και φαίνονται σε γενικές γραμμές να είναι ασυμπτωματικά.

Επίσης, τα άγρια ελάφια αποτελούν θηράματα και καταναλώνονται ως τροφή στις ΗΠΑ. Κάποιες Πολιτείες έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κυνηγούς να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας όταν μεταφέρουν τα πτώματα των ελαφιών, συμβουλεύοντάς τους μάλιστα να φορούν γάντια ή ακόμα και προστατευτικές μάσκες.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: New York Times