ΗΠΑ - Εκλογές θρίλερ - Ρεπουμπλικανοί διαφωνούν με Τραμπ για την καταμέτρηση

Σε μάχη «μέχρις εσχάτων» σε πολιτείες στρατηγικής σημασίας εξελίσσεται το εκλογικό θρίλερ μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν που η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί με εντονότερο ενδιαφέρον από ποτέ. 

Όπως σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ, η «κούρσα» μεταξύ του Τραμπ και Μπάιντεν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, χωρίς ξεκάθαρο νικητή ενόσω συνεχίζει η μέτρηση των ψήφων  και ίσως να χρειαστούν μέρες για να υπάρξει καθαρός νικητής.

Τα αποτελέσματα δείχνουν έναν σκληρό ντέρμπι σε στρατηγικής σημασίας πολιτείες: Τζόρτζια, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσυλβάνια. Σε καμιά από τις εναπομείνασες πολιτείες δεν υπάρχει καθαρό προβάδισμα, παρά μόνο στην Πενσυλβάνια των 20 εκλεκτόρων, όπου το το ποσοστό καταμέτρησης είναι και το χαμηλότερο.


Παράλληλα, αρκετοί κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών κοντά στους Ρεπουμπλικανούς επικεφαλής της Γερουσίας, απορρίπτουν κατ’ ιδίαν την άποψη του προέδρου Τραμπ ότι τα ψηφοδέλτια δεν θα πρέπει να καταμετρούνται μετά την ημέρα των εκλογών αναφέρει το CNN. 

Παραπέμπουν σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας, όπου οι ψήφοι θα καταμετρούνται έως και 10 ημέρες μετά τις 3 Νοεμβρίου.
«Όχι, δεν συμφωνούμε με αυτό που αναφέρεται από τον Λευκό Οίκο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των Ρεπουμπλικανών. «Δεν βλέπουμε αξιόπιστες αναφορές απάτης ή κάτι λάθος».

«Το ερώτημα είναι τι θα πει ο πρόεδρος της πλειοψηφίας της (Ρεπουμπλικανικής) Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ ή άλλοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές» σχολιάζει το CNN. 

 

Ο αμερικανός πρόεδρος προβάλλει αβάσιμους ισχυρισμούς για απάτη όσον αφορά τις επιστολικές ψήφους, λέγοντας ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο παρόλο που πρέπει ακόμα να μετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι. Το βράδυ επιχείρησε να υπονομεύσει το κύρος της διαδικασίας καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων. 

Στο στρατόπεδο του Μπάιντεν χαρακτηρίζουν τη δήλωση του Τραμπ «εξωφρενική», προσθέτοντας ότι «η καταμέτρηση δεν θα σταματήσει». Ο Μπάιντεν ενδέχεται να πάρει την Αριζόνα, αλλά αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από ό,τι αναμενόταν στη Νεβάδα. Δηλώνει ότι είναι «σε καλό δρόμο για νίκη».

 

 

Οι γκρίζες πολιτείες:

- Στο Oυισκόνσιν ο Μπάιντεν προηγείται με 49,6% έναντι 48,9%, ενώ τη νύχτα ο πρόεδρος των ΗΠΑ προηγούνταν με 100.000 ψήφους (10 εκλεκτορικές ψήφοι)
- Aνατροπή στο Μίσιγκαν με τον Μπάιντεν να προηγείται πλέον του Τραμπ με 49,5% έναντι 48,9% (16 εκλέκτορες)
- Στην Πενσυλβάνια ο Τραμπ προηγείται με 54% έναντι 44,9% του Μπάιντεν (20 εκλέκτορες) 
- Στη Νεβάδα ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται με 49,2% έναντι 48,6% (6 εκλέκτορες)
- Στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ προηγείται με 50,1% έναντι 48,7% του Μπάιντεν (15 εκλεκτορικές ψήφοι) 
- Στη Τζόρτζια ο Τραμπ προηγείται με 50,5% έναντι 48,3% του Τραμπ (16 εκλέκτορες) 
- Στην Αλάσκα ο πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται καθαρά με 62,9% έναντι 33% του Μπάιντεν (3 εκλέκτορες) 
 

Αμφίρροπη είναι και η «μάχη» μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Γερουσίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι Δημοκρατικοί εκλέγουν 46 Γερουσιαστές έναντι 47 των Ρεπουμπλικανών. 

Στο δεύτερο σώμα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί εκλέγουν 180 νομοθέτες έναντι 171 των Ρεπουμπλικανών. 
 

Κράτη και εκλεκτορικές ψήφοι που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα:

Τέξας - 38
Φλόριντα - 29
Οχάιο - 18
Ιντιάνα - 11
Τενεσί - 11
Μιζούρι - 10
Αλαμπάμα - 9
Νότια Καρολίνα - 9
Κεντάκι - 8
Λουιζιάνα - 8
Μισισιπή - 6
Οκλαχόμα - 7
Αϊόβα - 6
Αρκάνσας - 6
Κάνσας - 6
Γιούτα - 6
Νεμπράσκα - 4
Δυτική Βιρτζίνια - 5
Αϊντάχο - 4
Μοντάνα - 3
Βόρεια Ντακότα - 3
Νότια Ντακότα - 3
Ουαϊόμινγκ - 3

Συνολικά μέχρι στιγμής: 213 εκλεκτορικές ψήφοι στον Τραμπ

Κράτη και εκλεκτορικές ψήφοι που κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα:

Καλιφόρνια - 55
Νέα Υόρκη - 29
Ιλινόις - 20
Νιου Τζέρσεϋ - 14
Βιρτζίνια - 13
Ουάσιγκτον - 12
Αριζόνα- 11
Μασαχουσέτη - 11
Μινεσότα - 10
Μέριλαντ - 10
Κολοράντο - 9
Κονέκτικατ - 7
Όρεγκον - 7
Νέο Μεξικό - 5
Χαβάη - 4
Νιού Χάμσαϊρ - 4
Ρόουντ Άιλαντ - 4
Ντέλαγουερ - 3
Περιφέρεια της Κολούμπια - 3
Βερμόντ - 3
Μέιν - 3
Νεμπράσκα - 1

Συνολικά μέχρι στιγμής: 238 εκλεκτορικές ψήφοι στον Μπάιντεν

Πηγή: skai.gr