ΗΠΑ-Εκλογές: Πώς βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ τις εξελίξεις

Δεν περιμένουν μόνο οι Αμερικανοί πολίτες να μάθουν ποιος είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία το εκλογικό «ντέρμπι» στις ΗΠΑ, με ευρωπαϊκά, λατινοαμερικάνικα και κινεζικά μέσα να φιλοξενούν εκτενείς ανταποκρίσεις και αναλύσεις, αλλά και να αναμεταδίδουν ρεπορτάζ των μεγάλων αμερικανικών δικτύων. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στη Βρετανία, που μοιράζεται μία «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ τόσο η Telegraph όσο και ο Guardian δίνουν έμφαση στο σενάριο μίας παρατεταμένης αβεβαιότητας, αφού όπως φαίνεται το αποτέλεσμα θα είναι οριακό, αλλά και με δεδομένη την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η γαλλική Le Figaro κάνει λόγο για «αμερικανικό σασπένς» σχολιάζοντας ότι πέρα από το Μουντιάλ ίσως δεν υπάρχει άλλη αναμέτρηση, που να κερδίζει τόσο έντονα το ενδιαφέρον ανά τον πλανήτη. Η ιταλική La Repubblica τονίζει πως «ο κόσμος βρίσκεται σε αναμονή», ενώ προσθέτει πως ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής η διχασμένη Αμερική έχει ανάγκη από «ανοικοδόμηση». 

Η γερμανική Die Welt σχολιάζει πως για πολλούς Αμερικανούς αλλά και πολίτες στο εξωτερικό «η προεδρία Τραμπ ήταν ένας εφιάλτης από τον οποίο ήλπιζαν να ξυπνήσουν την 4η Νοεμβρίου». Θα πρέπει ωστόσο τώρα να περιμένουν να δουν εάν αυτό τελικά θα γίνει. 

Η ρωσική Rossiyskaya Gazeta σημειώνει πως ενώ η «πρωτόγνωρα σκανδαλώδης» προεκλογική εκστρατεία τελείωσε ο κόσμος παραμένει σε αγωνία. Η Izvestia φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών για τον υψηλό κίνδυνο πολιτικής αναταραχής. 

Η λατινοαμερικάνικη έκδοση της ισπανικής El Pais εστιάζει στον καθοριστικό ρόλο της ψήφου των ισπανόφωνων σε κρίσιμες πολιτείες, όπως η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια και η Αριζόνα. Ο Τραμπ κέρδισε την πρώτη χάρη εν πολλοίς στους Λατινομαερικανούς, ενώ η Αριζόνα πήγε στον Μπάιντεν. Το αποτέλεσμα στην Πενσυλβάνια ίσως να χρειαστεί να περάσουν ημέρες για να το μάθουμε. 

Η El Universal στη Βενεζουέλα δίνει έμφαση στην πολύ υψηλή συμμετοχή των πολιτών ύστερα από μία εκστρατεία, που βυθίστηκε «στη θάλασσα της αβεβαιότητας». Η βραζιλιάνικη Folha de S. Paulo τονίζει ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρο εξακολουθεί να ελπίζει σε επανεκλογή Τραμπ.  

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua κάνει λόγο για εκλογές που έγιναν στη σκιά της πανδημίας, ενώ η Global Times που είναι επίσης κρατικά ελεγχόμενη, είναι άκρως επικριτική για τα όσα εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σχολιάζοντας σε άρθρο της ότι «η διαχείριση της πανδημίας από τις ΗΠΑ και οι εκλογές της δίνουν ένα απαίσιο παράδειγμα στον κόσμο».