ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο επέμβασης στη Συρία από την επιτροπή της Γερουσίας

Το σχέδιο περιορισμένης στρατιωτικής επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης η αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, με 10 ψήφους υπέρ και 7 ψήφους κατά.

Η επέμβαση εγκρίθηκε ως απάντηση στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά αμάχων στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου. Η Συρία κατηγορεί τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες για τη χρήση των χημικών, και έχει προειδοποιήσει πως θα υπερασπισθεί λυσσαλέα τον εαυτό της.

Το σχέδιο της Γερουσίας θα τεθεί σε διαβούλευση με την επιστροφή της Γερουσίας από τη θερινή διακοπή την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, και δεν περιλαμβάνει το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει πως οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν διάρκεια έως 90 μέρες.

Εν τω μεταξύ, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της κάτω Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής δεν υποχρεωμένη να υιοθετήσει το σχέδιο που υιοθέτησε η ομόλογη επιτροπή της Γερουσίας.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Κέρι τόνισε πως ενδεχόμενη επέμβαση δεν αποσκοπεί στην «αλλαγή καθεστώτος στη Συρία».

Το κόστος της επέμβασης θα ανέρχεται σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» εκτίμησε από την πλευρά ο κ. Χέιγκελ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ