ΗΠΑ: Δύτες αναζητούν συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού στον Ατλαντικό

Πρώην ανώτατος αξιωματικός της Αμερικής δήλωσε ότι θα συμβεί σχετικά γρήγορα αυτό, ώστε οι ειδικοί να μπορέσουν να αρχίσουν να αναλύουν τον εξοπλισμό του το συντομότερο

Nα ανακτήσουν τα συντρίμμια του κινεζικού «κατασκοπευτικού» μπαλονιού επιχειρούν δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο καταρρίφθηκε χθες από τις αμερικανικές δυνάμεις στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας.

Πρώην ανώτατος αξιωματικός της Αμερικής δήλωσε ότι θα συμβεί σχετικά γρήγορα αυτό, ώστε οι ειδικοί να μπορέσουν να αρχίσουν να αναλύουν τον εξοπλισμό του το συντομότερο, σύμφωνα με το CNN.

Τα συντρίμμια από το μπαλόνι εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή και σύμφωνα με τις ΗΠΑ το μπαλόνι παρακολουθούσε ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Mike Mullen, πρώην πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, είναι πιθανό ο κινεζικός στρατός να εκτόξευσε το αερόστατο σκόπιμα για να διακόψει το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί κατηγόρησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για παράλειψη καθήκοντος επειδή επέτρεψε στο μπαλόνι να διασχίσει τη χώρα ανεμπόδιστα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε στο CNN ότι ήταν μια «ξεκαρδιστική προσπάθεια» της Κίνας να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο πριν από την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης την Τρίτη.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τέρνερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αναγνώρισε τον «επείγον» της κατάστασης, προσθέτοντας: «Σαφώς αυτή ήταν μια προσπάθεια της Κίνας να συγκεντρώσει πληροφορίες, να νικήσει τη διοίκηση και τον έλεγχο των ευαίσθητων εγκαταστάσεων πυραυλικής άμυνας και πυρηνικών όπλων».

Σε γραπτή δήλωση, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα «διαφυλάξει αποφασιστικά» τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το αερόστατο και ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος «να απαντήσει περαιτέρω εάν χρειαστεί».

Πηγή: skai.gr