ΗΠΑ: Δεκάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες κατηγορούνται για απάτη με "μαϊμού" συντάξεις

Πλαστές συντάξεις; Συμβαίνει και στην Αμερική... Κατηγορίες σε βάρος εξακοσίων ατόμων για τεράστια απάτη που αφορά συντάξεις αναπηρίας - «μαϊμού» που κόστισαν στον προϋπολογισμό της Νέας Υόρκης εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια απήγγειλε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς.

Η μέση σύνταξη αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κυμαίνεται από περίπου 30.000 έως 50.000 δολάρια το χρόνο. Μερικοί από τους κατηγορούμενους φέρονται να έχουν λάβει ποσό που φτάνει τα 500.000 δολάρια αν και κατά μέσο οι κατηγορούμενοι πήραν ο καθένας από 210.000 δολάρια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι 80 πρώην αστυνομικοί και πυροσβέστες της Νέας Υόρκης που πήραν σύνταξη αναπηρίας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μετά τις επιθέσεις, πολλοί από τους κατηγορούμενους ανέφεραν αδυναμία να εργαστούν, επικαλούμενοι κυρίως ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες, ώστε να λάβουν σύνταξη αναπηρίας.

Στην αίτησή τους για τη συνταξιοδότηση οι εκατοντάδες κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει μεταξύ άλλων ότι λόγω των καταστάσεων που βίωσαν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, δεν μπορούσαν να ταξιδεύσουν και δεν είχαν σχεδόν καμία κοινωνική συναναστροφή.

Όπως αποδείχτηκε ένας από αυτούς ήταν σε θέση να πετά ελικόπτερο, ένας δεύτερος να παίζει blackjack στο Λας Βέγκας, ένας άλλος να οδηγεί τζετ σκι και ένας ακόμη να εξασκείται στις πολεμικές τέχνες.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μανχάταν, το μέγεθος της απάτης έχει μειώσει τους πόρους για την καταπολέμηση των πραγματικών καταστάσεων μετατραυματικού στρες.

Ορισμένες από τις απάτες είχαν ξεκινήσει πριν από τις επιθέσεις του 2001 με τις πρώτες να έχουν ημερομηνία το 1988. Στο κύκλωμα εμπλέκονται ως επικεφαλής τέσσερις άνδρες ένας δικηγόρος, ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ένας ειδικός σύμβουλος που ειδικεύεται σε θέματα αναπηρίας, οι οποίοι επέλεγαν τους γιατρούς που εξέταζαν τους ασθενείς και έπαιρναν μίζα που κυμαινόταν από 20.000 έως 50.000 δολάρια ανά περίσταση.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ