Ινδία: Η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού

Η Ινδία ανέφερε σήμερα ημερήσια αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού και είναι η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από την πανδημία covid-19, με το ενδεχόμενο επιστροφής στο lockdown να είναι ορατό, λίγες ημέρες μετά την άρση του.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανυπομονούσε να επανεκκινήσει την οικονομία της χώρας έπειτα από 70 ημέρες lockdown και αυτή την εβδομάδα επέτρεψε την επαναλειτουργία των περισσότερων μέσων μαζικής μεταφοράς, των γραφείων και των καταστημάτων, αν και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι το Νέο Δελχί βρίσκεται εβδομάδες μακριά από την επιπεδοποίηση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων.

Σήμερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο έφτασε τις 10.956, με το Νέο Δελχί, το Μπουμπάι και το Τσενάι να είναι οι πόλεις με τις περισσότερες μολύνσεις.

Ο επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ο δρ. Β.Κ. Πολ, δήλωσε ότι δεν αναμένει η επιδημία να εξαλειφθεί σύντομα.

“Ο πληθυσμός μας είναι πολύ ευάλωτος, ο ιός είναι παρών, τον έχουμε περιορίσει, όμως η μάχη αυτή θα συνεχίζεται επί μήνες”, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πλέον η Ινδία έχει καταγράψει 297.535 κρούσματα κορωνοϊού και πήρε τη θέση της Βρετανίας ως η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία.

Οι νεκροί φτάνουν τους 8.498, ένας αριθμός που οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό του 1,3 δισεκατομμυρίου της χώρας. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 41.000 θάνατοι.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου τεμένους στην Ινδία, το οποίο βρίσκεται στο Νέο Δελχί, ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η είσοδος στους πιστούς ως το τέλος του μήνα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα τεμένη.

Ο Παρβίν Χαντελουάλ, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εμπορίου της Ινδίας, δήλωσε ότι τα καταστήματα ίσως χρειαστεί να κλείσουν ξανά στην πρωτεύουσα, όπου τα κρούσματα προβλέπεται να φτάσουν το μισό εκατομμύριο ως το τέλος Ιουλίου από 32.810 που είναι τώρα.

Εξάλλου οι αρχές του Νέου Δελχί απευθύνθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καταγγέλλοντας “τη φρικτή κατάσταση” που επικρατεί στα γεμάτα νοσοκομεία. Η πόλη χρειάζεται 80.000 νοσοκομειακές κλίνες ως το τέλος Ιουνίου, ενώ τώρα διαθέτει 11.000, ανακοίνωσε η ινδική κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ