Κλείσιμο

Ικανοποίηση στη Βρετανία για τις αποφάσεις του ΟΗΕ για Λιβύη

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Βρετανία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Η Βρετανία ήταν αυτή που μαζί με τη Γαλλία κατέθεσαν και προώθησαν το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να δοθεί όμως χρονοδιάγραμμα δράσης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις προετοιμάζονται να βοηθήσουν με όλες τις απαραίτητες ενέργειες στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος που είχαν καταθέσει αρχικά Λονδίνο και Παρίσι στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι βρετανικά αεροσκάφη θα κατευθυνθούν προς τη Λιβύη εντός των επόμενων ωρών ή το Σαββατοκύριακο. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το πρωί και εντός ολίγου αναμένεται να προβεί σε δήλωση για τις εξελίξεις στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία μισής ώρας με τον πρόεδρο Ομπάμα, καθώς οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση την τελευταία στιγμή και υποστήριξαν την υιοθέτηση του ψηφίσματος με διευρυμένη μάλιστα εντολή προς τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι απαιτείται για την προστασία αμάχων, με τη μοναδική εξαίρεση την ανάπτυξη στη Λιβύη ενός ξένου στρατού κατοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για θετική απάντηση της διεθνούς κοινότητας με στόχο την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, κάτι που είχε ζητήσει και η Αραβική Λίγκα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο