ΚΑΙΡΟΣ

Ικανοποιημένη η Αρμενία

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η αρμενική πολιτική ηγεσία μετά την υιοθέτηση από το αμερικανικό Κογκρέσο κειμένου με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων.

Όπως τόνισε ο αρμένιος πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν, η Τουρκία δεν δύναται να παρεμποδίζει τρίτες χώρες να αναγνωρίζουν γεγονότα για τα οποία κανένας δεν αμφιβάλλει.
Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση της αμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, υπογράμμισε ο κ. Κοτσαριάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μαζί με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χαβιέ Σολάνα.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έκανε ένα βήμα προς την αναγνώριση της αρμενικής Γενοκτονίας στην αρχή του 20ου αιώνα, αγνοώντας τις τουρκικές απειλητικές (επίσημες) προειδοποιήσεις, αλλά και την εχθρότητα της κυβέρνησης του προέδρου Μπους προς ένα κείμενο που προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις ΟυάσινγκτονΑγκυρας και για την αμερικανική στρατιωτική αποστολή στο Ιράκ.


Το κείμενο αυτό εγκρίθηκε από τα 27 μέλη Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων (ενώ καταψηφίστηκε από 21 μέλη) και αποστέλλεται στην Ολομέλεια του Σώματος.

Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ αντέδρασε
Η Τουρκία αρνείται τον προσδιορισμό γενοκτονία για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων στο έδαφός της από το 1915 (επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία το 1923 η Τουρκία διαδέχθηκε ). Στην Τουρκία γίνονται αναφορές για αντίποινα σε βάρος λαού, που συμμάχησε με τον εχθρό, την Ρωσία, στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου πολέμου.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σολάνα, Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) δεν απάντησε στο δημοσιογραφικό ερώτημα, αν η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αγκυρα πρέπει να προστεθεί στα κριτήρια που πρέπει να γίνουν σεβαστά, ώστε μελλοντικά η Αγκυρα να ενταχθεί στην ΕΕ. Ανέφερε μόνον ότι η ΕΕ έχει πλήρως συνείδηση των δεινών του αρμενικού λαού.

Το 2005, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζήτησε η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Αγκυρα να αποτελέσει προϋπόθεση μελλοντικής ένταξής της στην ΕΕ. Όμως το 2006 στην ετήσια επίσημη έκθεση των ευρωβουλευτών δεν έγινε καμία νεότερη αναφορά στο θέμα. Παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκτιμούν ότι έχουν πέσει οι τόνοι.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ πως ο τούρκος πρέσβης στην Ουάσινγκτον ανακαλείται για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, μετά την υπερψήφιση από Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων κειμένου περί Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ανακαλέσαμε τον πρέσβη μας στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Δεν πρέπει να κατανοηθεί αυτό ως μόνιμη απόσυρσή του από εκεί. Στην Άγκυρα ο πρέσβης μας θα είναι για λίγες ημέρες, δήλωσε πηγή υψηλά ιστάμενη στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικώνζήτησε να μείνει ανώνυμη.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρέσβης της Τουρκίας, που ανακλήθηκε στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις λόγω της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, θα επιστρέψει σύντομα στην Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε ότι  διαφωνεί με το κείμενο που υπερψηφίστηκε από μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πηγή: skai.gr