Κλείσιμο

Αναθεωρεί το αμυντικό της δόγμα η Ιαπωνία: Δυνατότητα προληπτικών επιθέσεων – Οι «πηγές ανησυχίας» για τη χώρα  

Η Ιαπωνία αναθεώρησε τη στρατηγική της στην εθνική ασφάλεια, επιτρέποντας στις ένοπλες δυνάμεις της να αποκτήσουν αυτό που αποκαλεί «ικανότητα αντεπίθεσης»

Στη ριζική αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, που προβλέπει ουσιαστικά δυνατότητα προληπτικών επιθέσεων,  προχώρησε την Παρασκευή η Ιαπωνία με το «βλέμμα» σε Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ρωσία.

Πρόκειται για μια χώρα που μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήθελε να απομακρυνθεί από το μιλιταρισμό. 

Η Ιαπωνία αναθεώρησε τη στρατηγική της στην εθνική ασφάλεια, επιτρέποντας στις ένοπλες δυνάμεις της να αποκτήσουν αυτό που αποκαλεί «ικανότητα αντεπίθεσης».

Τα ενημερωμένα τρία βασικά έγγραφα ασφάλειας και άμυνας επιτρέπουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας να «αποκτήσουν την ικανότητα να πλήττουν στόχους σε εχθρικό έδαφος για να αποτρέψουν επιθέσεις, κάτι που χαρακτηρίζεται ‘ικανότητα αντεπίθεσης’», ανέφερε το Kyodo News.

Εξουσιοδοτεί επίσης την κυβέρνηση να «διαθέσει περίπου 43 τρισεκατομμύρια γιεν (περίπου 315 δισεκατομμύρια δολάρια) για αμυντικούς προϋπολογισμούς για πέντε χρόνια από το δημοσιονομικό έτος 2023».

Η Ιαπωνία θα «διατηρήσει επίσης πολιτική ασφάλειας αποκλειστικά προσανατολισμένη στην άμυνα» εκτός από το ενδεχόμενο «αναθεώρησης αυστηρών κατευθυντήριων γραμμών για την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού».

Η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας θεωρεί την Κίνα ως τη «μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» και αποκαλεί τη Βόρεια Κορέα «σοβαρότερη, πιο επικείμενη απειλή από πριν» και τη Ρωσία «σοβαρή πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια».
 

Πηγή: skai.gr